Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / AC Food kupuje posljednji dio imovine Agrokomerca: Ponudili 2,4 miliona KM za fabriku biskvita

AC Food kupuje posljednji dio imovine Agrokomerca: Ponudili 2,4 miliona KM za fabriku biskvita

VELIKA KLADUŠA, U Opštinskom sudu u Velikoj Kladuši juče je održana sudska prodaja posljednje trećine d.d. Agrokomerc, odnosno pogona fabrike biskvita, čokolade i kakaa, a kao pobjednik je izašla kompanija AC Food Velika Kladuša, članica AS grupacije.

 

“AC Food je na današnjoj prodaji koju je organizovao Opštinski Sud u Velikoj Kladuši proglašen za najpovoljnijeg ponuđača za Agrokomercovu fabriku biskvita u Velikoj Kladuši sa ponuđenim iznosom od 2.406.500 KM”, kazali su za Klix.ba u kompaniji AC Food.

Riječ je o fabrici u kojoj se proizvode biskviti, petit keks, kao i drugi konditorski proizvodi. AC Food je obavezan da u roku od 30 dana izvrši uplatu sredstava kada će postati konačni vlasnik.

“Ovim je AC Food zaokružio kupovnu jedne cjeline na lokaciji Polje prehrambene industrije Agrokomerc, u namjeri da se ovaj nekadašnji gigant bosanskohercegovačke industrije hrane ponovno stavi u funkciju razvoja Velike Kladuše, Krajine, ali i cijele prehrambene industrije Bosne i Hercegovine”, istakli su iz kompanije.

Inače, imovina Agrokomerca, koja se prodaje u fazama, proteže se na ogromnom kompleksu veličine 270 dunuma u naselju Polje u Velikoj Kladuši i podijeljena je u tri cjeline.

Prvu čine fabrika stočne hrane, pržionica kafe i prodaja voća i povrća, a 28. marta 2017. godine na prodaji u Opštinskom sudu u Velikoj Kladuši za 3,05 miliona KM AC Food je kupio ovu cjelinu.

U junu, kompanija je preuzela i proizvodnju Agrokomercovog brenda Tops.

Drugu cjelinu predstavlja mesna industrija, hladnjače i skladišta, koju je AC Food za 4,4 miliona KM kupio 30. septembra takođe na sudskoj prodaji.

 Treću i posljednju cjelinu imovine Agrokomerca sačinjavaju fabrike za proizvodnju biskvita, čokolade i kakaa, za koju je kompanija AC Food juče ponudila 2,4 miliona KM.

Iz AC Food ranije su za Klix.ba isticali da su pogoni Agrokomerca u Velikoj Kladuši, geografski posmatrano, zapadnije od Zagreba, te da se tržište EU zbog toga nudi kao na dlanu.

Istakli su nadu da će vlasti na svim nivoima prepoznati potencijale kompanije u smislu razvoja ovog kraja, ali i razvoja cijele države. Klix.ba

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, ,

Izvor