Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Aluminij poručio Vladi FBiH da odmah reaguje

Aluminij poručio Vladi FBiH da odmah reaguje

MOSTAR – Nakon jučerašnje vanredne konferencije za novinare, na kojoj su se javnosti obratili čelni ljudi Aluminija d.d. Mostar objavivši najavu Nezavisnog operatora sistema (NOS) BiH o isključenju Aluminija s elektroenergetske mreže sutra u ponoć, oglasili su se i pojedini članovi aktuelne Vlade FBiH, najavivši zasjedanje Vlade u petak, saopšteno je iz Aluminija.

“Aluminij nema vremena do petka. Nama je i dalje na snazi najava iz NOS-a BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apelujemo na Vladu FBiH da, do isteka sutrašnjega dana, reaguje prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u smjeru iznalaženja rješenja za snabdjevanje Aluminija električnom energijom, uz nužne garancije za plaćanje”, poručio je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.

Iz te kompanije su ponovili kako naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju, ”smrzavanje” tekućega aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugrožavanje sigurnosti radnika u proizvodnomu procesu.

“Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 hiljada evra novčanih sredstava. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sistema i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu maraka troškova. U prevodu, to bi isključenje značilo Aluminijev kraj”, stoji u saopštenju. Fena

Izvor