Home / Sve vijesti / Kultura / АНДРИЋЕВ ИНСТИТУТ: Данас предавање посвећено Мехмед-паши Соколовићу

АНДРИЋЕВ ИНСТИТУТ: Данас предавање посвећено Мехмед-паши Соколовићу

АНДРИЋЕВ ИНСТИТУТ: Данас предавање посвећено Мехмед-паши Соколовићу

07.12.2017. – 12:16

ИСКРА на Фејсбуку

Данас у 16 часова у Андрићевом институту биће одржано предавање „Живот Мехмед-паше Соколовића“ у организацији Одјељења за историју Андрићевог института. Уводну ријеч на предавању одржаће директор Андрићевог института, Емир Кустурица.

О једној од најзначајнијих личности историје Балкана али и свјетске историје говориће стручњаци и врсни познаваоци лика и дјела Мехмед-паше Соколовића.

Гост Андрићевог института и један од предавача биће мр Енес Демир, докторанд на Одсјеку за савремену историју на Гази универзитету у Анкари. Мр Енес Демир се бави научноистраживачким радом у области историје, политике, архивистике, дипломатије, спољне политике и међународних односа, а запослен је у Генералној дирекцији државних архива Републике Турске.

О животу Мехмед-паше Соколовића говориће др Милош Ковић, ванредни професор на Одјељењу за историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Модератор предавања „Живот Мехмед-паше Соколовића“ биће др Мирослав Перишић, руководилац Историјског одјељења Андрићевог института.

Напомињемо да је у Вишеграду, надомак ћуприје, у оквиру овогодишњих Видовданских свечаности, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика, режисера Емира Кустурице, академика Матије Бећковића и бројних званица свечано откривен споменик Мехмед-паши Соколовићу.

Као што сваки трг Андрићграда краси споменик неког од великана српске историје тако и Византијски трг очекује свој. На централном мјесту трга којег опасава стари византијски конак биће постављен споменик двојици браће – Мехмед-паши Соколовићу и патријарху српском, Макарију Соколовићу.

Данашње предавање ће бити емитовано уживо на веб страници Електронских новина Андрићграда iskra.co и фејсбук страници новина: https://www.facebook.com/iskra.co/

Izvor