Home / Sve vijesti / Ekonomija / AOD BiH se zadužuje kod EBRD-a za 30 miliona evra

AOD BiH se zadužuje kod EBRD-a za 30 miliona evra

BANJALUKA – Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine (AOD BiH) pokrenula je proceduru zaduživanja u visini 30 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

agencijaza osiguranje depozita

agencijaza osiguranje depozita

Riječ je o obezbjeđenju rezervnih back-up sredstava iz Stand-by linije za slučaj potrebe koja se mogu koristiti pod posebno definisanim uslovima i okolnostima.

„Neophodnost postojanja i obezbjeđenja rezervne kreditne linije u skladu je s preporukom Međunarodnog monetarnog fonda, Direktivom Evropske unije od 16. aprila 2014. godine o sistemima osiguranja depozita, te osnovnim principima za efektivne sisteme osiguranja“, navode iz Agencije.

AOD BiH je u poređenju s drugim programima za osiguranje depozita na međunarodnom nivou izrazito specifičan program osiguranja iz razloga što nema utočište u krajnjoj nuždi.

U slučaju nedostatka sredstava Fonda osiguranja za isplatu iza programa osiguranja depozita ne stoji automatska pomoć države, što dodatno naglašava važnost i značaj zahtjeva za obezbjeđenje rezervnih back-up sredstava iz Stand-by linije za slučaj potrebe Fonda za osiguranje depozita, pojašnjavaju iz Agencije.

Pregovori oko odobravanja kredita sa EBRD-om su počeli, a pokrenut je postupak kod Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine za izdavanje garancije BiH budući da je riječ o spolnjom državnom zaduženju.

Predviđena kamatna stopa za zaduženje je euribor plus 100 baznih poena ili 1 odsto, a stopa provizije iznosi 0,5 odsto na godišnjem nivou.

Period garancije trajaće pet godina, osim ako ne dođe do povlačenja sredstava od AOD BiH čime se trajanje aranžmana, samim time i izdate garancije, produžava za osam godina odnosno na ukupan period od 13 godina.

AOD BiH je od svog osnivanja imala dva slučaja isplate osiguranog depozita kod dvije banke članice – Bobar banke i Banke Srpske. U oba slučaja isplata osiguranih depozita protekla je bez ikakvih problema. Indikator.ba

The post AOD BiH se zadužuje kod EBRD-a za 30 miliona evra appeared first on INFORMACIJA JE KAPITAL – Capital.ba.

Izvor