Home / Sve vijesti / Politika / АРАПИ КУПУЈУ 17.000 ХЕКТАРА ПЛОДНЕ ЗЕМЉЕ: „Ел Дахра“ једина дала понуду за ПКБ

АРАПИ КУПУЈУ 17.000 ХЕКТАРА ПЛОДНЕ ЗЕМЉЕ: „Ел Дахра“ једина дала понуду за ПКБ

Фото: РТРС

Једину пријаву за учешће у поступку приватизације ПКБ-а доставила је компанија „Ел Дахра“ из Уједињених Арапских Емирата, која у Србији има регистровану фирму. Установљено је да понуђач испуњава услове тендера, а финансијски део понуде за куповину ПКБ-а биће отворен сутра. Министарство привреде је раније саопштило да су тендерску документацију откупиле две фирме.

Министарство привреде је навело да је, приликом отварања главног коверта, констатовано да је достављена документација у оквиру коверта „подаци о понуђачу“ у потпуности у складу са правилима поступка.

Отварање коверта који садржи податке о финансијској понуди биће одржано у петак, 14. септембра у 12 сати.

Да ли ће се са јединим потенцијалним купцем преговарати или ће договор бити постигнут већ сутра, зависи од финасијске понуде.

Почетна цена за надметање које ће изостати, јер друга компанија није доставила понуду, била је 104,5 милиона евра – половина процењене вредности Комбината.

Одговарајући на критике да се ПКБ продаје испод цене, Александар Вучић подсећа да су дуговања те фирме за време бивше власти била 87 милиона евра а сада су 80.

„Правимо једини економски модел који ће моћи да функционише у капиталистичком свету“, рекао је председник Србије.

Основни циљ – задржжати раднике ПКБ-а 

Синдикати кажу, били би задовољнији, да се продавало предузеће а не само имовина. За њихове отпремнине предвиђен је новац од продаје, у просеку око 11.000 евра за сваког од 1.700 запослених. Договор је и да после тога раде.

„Ми очекујемо да држава, испуни оно што нам је обећала, што нам је обећало Министарство привреде – да се свим запосленим омогући да раде код новог послодавца, то је оно на чему ћемо инсистирати“, наводи Милисав Ђорђевић, председник Самосталног синдиката ПКБ-а.

Купац добија 17.000 хектара пољопривредног земљишта, исто толико грла стоке, механизацију, и пет хектара земље у закуп. Шест хектара остаје делу ПКБ-а који се не продаје.

Синиша Мали је гостујући у Дневнику РТС-а навео да је интенција државе да ПКБ нађе партнера који ће обезбедити континуитет производње и додатне инвестиције

„То је све део мозаика, да решавамо и предузећа која имају финасијске проблеме, како би она допринела нашим стопама раста наше економије. Које су стварно импресивне у овој години“, рекао је Мали.

У случају продаје, пословање новог власника имовине ПКБ-а, наредне три години биће под надзором државе.

ПКБ тренутно запошљава око 1.700 радника.

Izvor