Home / Društvo / ASinfo INTERVJU: Dijana Zubanović-Smajlović, voditeljka/novinarka

ASinfo INTERVJU: Dijana Zubanović-Smajlović, voditeljka/novinarka

Dijana Zubanović-Smajlović je dugogodišnja novinarka i voditeljka.

Deset godina dio je tima radija Žepče. Iza sebe ima i radno iskustvo u drugim medijima, kao što su NTV Zetel Zenica, Radio Beta Zenica i portal Žepče.ba.

Među svojim kolegama i prijateljima, poznata je kao vesela, odgovorna, duhovita i otvorena osoba.

Dijana je bila ljubazna i izdvojila svoje vrijeme da govori za informativni portal „ASinfo“.

ASinfo: Da niste radio voditeljka, šta bi ste voljeli biti?

Dijana Zubanović-Smajlović: Vjerujem da sam jedna od rijetkih sretnica koji rade posao o kom su maštali. Još od malih nogu sam se družila s mikrofonom i imam sreću da radim posao koji volim i u kom uživam. Kada bih morala izabrati neko drugo zanimanje, sigurna sam da bih bila glumica i to komičarka. Volim interakciju s ljudima. Kolege me nerijetko zovu „dežurna brbljuša“, tako da bi svako srodno zanimanje ovom trenutnom bilo ono u čemu bih mogla dati svoj maksimum.

ASinfo: Iza Vas su godine rada u medijima, jeste li zadovoljni onim što ste do sada postigli?

Dijana Zubanović-Smajlović: Upotrijebit ću ovdje floskulu „uvijek može bolje“. I može naravno, ali s obzirom na mogućnosti koje naša zemlja pruža, mogu reći da sam djelimično zadovoljna. Dok god me bude gonila želja i misao da mogu bolje, do tad vjerujem u uspjeh i kvalitet svog rada. Također, zadovoljstvo dosad postignutim pronalazim i u mlađim kolegama koji žele slijediti moj primjer i koji u meni vide uzor.

ASinfo: Kako uskladiti poslovne i privatne obaveze?

Dijana Zubanović-Smajlović: Što se tiče vremena, ponekad poželim da dan ima barem 36 sati. Po prirodi sam društvena osoba, te tako volim svoje vrijeme provoditi sa dragim ljudima, ali nekad stvarno nedostaje vremena. Uglavnom, trudim se, uz dobru organizaciju, uskladiti poslovni i privatni život, priuštiti sebi vrijeme za ono što me čini sretnom. Nastojim da privatni život odvojim od poslovnog, mada kada ste javna ličnost, to nije uvijek tako lako.

ASinfo: Ima li u medijima sujete, odnosno između kolega i šta mislite o tome?

Dijana Zubanović-Smajlović: Sujete ima u svakom pozivu, pa tako i u medijima. Možda sujeta i nije tako loša, dok tjera čovjeka da bude što bolji i svom poslu, da bude prepoznatljiv po onom što radi, ali to je sujeta s pokrićem. Problem nastaje kada se javlja sujeta bez pokrića, a toga je nažalost sve više. Dok god sujeta ne ide na štetu kolega s kojima radimo, ona može biti vrlo produktivna.

ASinfo: Postoji li u Bosni i Hercegovini objektivno izvještavanje?

Dijana Zubanović-Smajlović: Naravno da postoji, ali treba prepoznati takve medije i takve novinare. Svjesni smo da politika danas diktira uređivačku politiku većine medija na prostorima naše države, ali još ima onih koji se odupiru tome. Na nama (javnosti) je da ih prepoznamo i da maksimalno podržavamo njihov rad.

ASinfo: Šta bi ste poručili onima koji se žele baviti poslom kojim se Vi bavite?

Dijana Zubanović-Smajlović: Ovo je posao koji donosi veliko zadovoljstvo, ali i velika odricanja. Biti medijski radnik znači da nemate fiksno radno vrijeme, da ste u pripravnosti 24 sata dnevno. Potrebno je dosta strpljenja i trezvenosti. Koliko puta ustanete ujutro i nije vam ni do čega, ali ste ipak obavezni komunicirati s publikom, s osmjehom na licu, kao da vam je baš to najsretniji dan u životu. S druge strane, ispuni vas enormna količina zadovoljstva kada širite pozitivne priče, napravite pozitivne preokrete u javnosti ili upoznate neke ljude koji vam se duboko urežu u pamćenje. Sve u svemu, ovo je jedan lijep poziv za one koji sebe vide u njemu jer pruža mogućnosti da putujete, istražujete, upoznajete nove ljude, kulture itd…

Boro Dukić/ASinfo.info