Home / Društvo / ASinfo INTERVJU: Ivana Vojinović, glumica

ASinfo INTERVJU: Ivana Vojinović, glumica

Mlada glumica Ivana Vojinović, jedna je od perspektivnijih u Bosni i Hercegovini.

Igrala je brojne uloge u teatru kao što su „Draga Jelena Sergejevna“ , Ljudmila Razumovska / Jelena Sergejevna, „Put oslobođenja “, Richard Yates / April, „Plastelin “, Vasilj Sigarjev / Ona, „Tramvaj zvani čežnja“, Tennessee Wiliams / Blanche DuBois, „Trojanke“, Euripid / Andromaha, „Don Juan u Soho-u“, Patrick Marber / Lotti, Prostitutka i Prosjak, „Bolest mladeži“, Ferdinand Bruckner / Lucy, „Maslačak i retard“, Mladen Popović / Maslačak, „Na dnu“, Maksim Gorki / Nataša, „Djevojčica pored puta“, Ivana Vojinović/ Marilyn Monroe u Akademiji scenskih umjetnosti,„Vrijeme čekanja“, B. Liješević i B. Dimitrijević / Šef prodavnice,
„Diplomac“, T.Johnson / Elaine, „Mama 22“, Džejna Avdić/ Kćerka, „Promjena“, hip hop mjuzikl“, Admir Crvčanin / Lana, u Sarajevskom ratnom teatru.

Osim Akademije scenskih umjetnosti i Sarajevskog ratnog teatra, igrala je i u djelima
“Titiz i Džomet”, adaptacija: Mirsad Bećirbašić / Titiz , „Ljubavni žulj“, Mirela Trepanić / Služavka; Natalija / Centar za kulturu u Jelićevoj kao i „Četverougao“, Admir Crvčanin / Žena na Scena Kriterion.

Televizijskoj publici poznata je po ulozi Renate u trećoj i osmoj epizodi u TV sitkomu „Kriza“, reditelja Feđe Isović kao i ulozi Suade u osmoj i devetoj sezoni popularne serije „Lud, zbunjen, normalan“ , istog reditelja.

U nastavku donosimo intervju sa glumicom Ivanom Vojinović.

ASinfo: Jeste li zadovoljni onim što ste postigli do sada?

Ivana Vojinović: Zadovoljna sam odnosom prema radu koji sam stekla i zadovoljna sam što znam da sam u svakoj ulozi koju sam dosad odigrala, dala maksimum od sebe, koliko sam u tom trenutku mogla. Tako da, s te strane mogu reći da sam zadovoljna. Ipak, svjesna sam da mogu puno više tako da nisam zadovoljna kvantitetom posla koji sam dosad uradila. Voljela bih da sam ostvarila više uloga, kako u pozorištu tako i pred kamerama. I to je nešto što se nadam da će se ostvariti u godinama koje dolaze.

ASinfo: Kako uskladiti privatne i poslovne obaveze?

Ivana Vojinović: To je nešto što je zaista veliki izazov u glumačkom poslu. Kad imam slobodnog vremena, stvarno ga imam i previše i ne znam šta bih sa sobom, a kad počnem raditi na jednom projektu, najčešće odjednom se tu pojavi još nekoliko projekata. Tako da je vrlo teško naći vremena za privatne obaveze. U ovom poslu je uvijek “iz krajnosti u krajnost”. Tako da je usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza vrlo teško, ali se uz podršku bliskih ljudi i uz malo organizacije nekako i može.

ASinfo: Da niste glumica, šta bi ste voljeli biti?

Ivana Vojinović: Vjerovatno psiholog. Psihologija me oduvijek jako zanimala i njeno poznavanje je za glumca vrlo bitno. Pomaže nam kada pokušavamo razumjeti lik koji preuzimamo i mnogo znači u procesu rada na ulozi. Mnogo vremena provodim razmišljajući i analizirajući ljude i ljudske odnose, tako da bi sigurno psihologija bila moj drugi izbor.

ASinfo: Da li se mladima, u ovom slučaju glumcima, daju dobre šanse za napredak u BiH?

Ivana Vojinović: Mladim ljudima generalno se ne daju dobre šanse u BiH. Ako gledamo koliko prilika za dobar posao imaju mladi u razvijenim državama, onda definitivno to u BiH nije slučaj. Kod nas se još uvijek previše gleda stranačka podobnost, vrlo malo sposobnost radnika. Što se tiče glume, problem je što ima vrlo malo projekata koji se rade. Pogotovo onih koji su dobro plaćeni. Tako da je to prava lutrija. Nikad ne znaš kad će biti neki novi kasting, da li ćeš ti biti dovoljno dobar za tu ulogu, da li uopšte traže tvoj profil. Glumci nauče živjeti u neizvjesnosti, pogotovo mi koji nismo stalno angažovani u pozorištima. Najteže pada taj period “između poslova” jer zna potrajati mjesecima.

ASinfo: Ko je Vaša najveća podrška?

Ivana Vojinović: Sigurno na prvom mjestu moja mama i moja porodica. Tu su i moje prijateljice koje isto tako znaju sve moje strahove i razumiju prirodu mog posla. Vrlo je bitno napraviti svoj mikrosvijet koji je vaša oaza i mjesto iz kojeg crpite snagu za svakodnevne borbe koje nas sve neizbježno čekaju.

ASinfo: Ko je Vaš uzor kada je u pitanju gluma?

Ivana Vojinović: Mislim da nemam jedan konkretan uzor, ali imam jako puno kolega koji mi daju inspiraciju i motivaciju. Kad god pogledam dobru predstavu i dobre uloge koje su nam poklonile naše kolege, osjetim motivaciju, divljenje i želju da i ja tako zaigram. Detalji koje glumci donesu u svoje uloge su nešto što se u mene ureže i što pamtim, te samim tim ti glumci postaju moji uzori. Imamo jako puno inspirativnih glumaca, samo ih trebamo potražiti na sceni.

ASinfo: Šta bi ste poručili onima koji se žele baviti glumom?

Ivana Vojinović: Ima dana kada bih im samo rekla – nemojte. Iako znam da je želja i strast za glumačkim poslom nešto što raste u vama i vrlo je teško ignorisati. Svakako treba biti spreman na veliku žrtvu , ali glumački posao nosi puno nagrada u sebi. Glumac uvijek ostaje dijete, hrani svoju znatiželju i živi milion života prije smrti. Ako se želite baviti glumom, probajte. Samo budite posvećeni, otvoreni i nikad ne dozvolite da vas sujeta vodi. Otvorite srce i svaki dan radite na sebi.

Boro Dukić/ASinfo.info