Home / Društvo / ASinfo INTERVJU: SANJA ŽILIĆ, VODITELJKA BN RADIJA

ASinfo INTERVJU: SANJA ŽILIĆ, VODITELJKA BN RADIJA

Sanja Žilić je voditeljka BN Radija, godinama najslušanije radio stanice. Promijenila je mnogo adresa, od čega prva vezana za Podgoru u Hrvatskoj. I danas se moru, Suncu, pijesku i plažama, najradije vraća.

Sarajevo pamti kao student FPN-a, odsjek žurnalistika, koncertima, vrućim kiflama nakon ponoći kod Muzičke Akademije, Estradi i Žeri iz Crvene Jabuke u koga su sve studentkinje bile zaljubljene.

Na radiju se prvi put oglasila početkom devedesetih, kao dio ambiciozne i mlade ekipe žurnalista SiM radija, koji se kasnije pripaja RTRS, studio Bijeljina. Nakon devet godina rada u Javnom servisu, karijeru nastavlja u RTV Slobomir, a od prije četiri godine dio je RTV BN.

Radio je oduvijek bio i jeste njena najveća ljubav, a simpatije slušalaca osvojila je prepoznatljivim veselim i nasmijanim vođenjem programa. Iz hobija piše pjesme, ima započeta dva romana i nada se da će bar jedan uskoro objaviti. Trenutno živi na relaciji Beograd-Bijeljina, sa kćerkama Unom i Tarom.

 

Sanja je bila ljubazna i odvojila malo svog vremena i odgovorila na naša pitanja. U nastavku pročitajte ša je između ostalog rekla.

 

 

ASinfo: Jeste li zadovoljni onim što ste do sada postigli?

Sanja Žilić: Gdje živimo i kako živimo, zadovoljna sam. No, s druge strane željela sam više, tako da je samo bazična želja ispunjena. Dakle, biti u medijima, skrenuti pažnju na sebe, dominirati, pomalo biti glavna, uživati u publici.

 

 

ASinfo: Šta bi ste bili, da niste radijski voditelj?

Sanja Žilić: Iskreno, ne znam šta bih drugo mogla raditi. U najranijem uzrastu lutke su mi bile publika,u školi sam pisala za skolske novine, radila svoje prve intervjue, osvajala nagrade na takmičenjima, ljutila se kada moje pjesme drugi ne znaju pročitati kao ja, tražila uzore u velikim imenima novinarstva. Ovo samo pokazuje da sam čitavog života željela se baviti poslom kojim se i bavim, a šanse su mi se same ukazivale i koristila sam ih. Ako bih ponovo uključila maštu, onda forenzičar. Ili je ovo samo uticaj serija i knjiga koje čitam (smijeh).

 

 

ASinfo: Koliko je bitno ostati „svoj“ u poslu kojim se bavite?

Sanja Žilić: Jako je važno biti prepoznatljiv,da li u načinu izražavanja,gestikulaciji,boji glasa ili načinu na koji se predstavite publici,svejedno.Iskakanje iz gomile uvijek vrijedi,mada danas imamo sve veći broj onih koji žele ličiti jedni na druge. To mi nije bio cilj ni onda kada sam počinjala, a pogotovo ne sad. Taj lični pečat koji se ostavlja donosi i dobre i loše kritike, publiku koja vas voli i jedva čeka da se oglasite, ali i one koji ne. Međutim, mnogo je interesantnije biti ličnost koja će ih imati sve uz sebe. Najgore je utopiti se u šablone, biti neprepoznatljiv. Da, ja mnogo volim biti „svoja“ u ovom poslu, uz veliko poštovanje renomea i tradicije za kuću u kojoj radim.

 

 

ASinfo: RTV BN je nedavno obilježila devetnaest godina postojanja, vjerujem da ste srećni što ste dio tima?

Sanja Žilić: Izuzetno sam srećna što sam dio RTV BN i teško da bilo gdje postoji takva profesionalnost. To je prvi utisak koji ovdje steknete kada vam se otvore vrata .I taj prvi utisak oduševljenja vas ne napušta godinama. Naprotiv, uz takav tim i način rada, postoji samo želja da se ide dalje, napreduje, ostavi i ugradi svoj pečat znanja i iskustva. Mene to čini srećnom. A, devetnaest godina postojanja medijske kuće na ovim prostorima je zavidna cifra, morate priznati. RTV BN se neprekidno osavremenjava, tako da danas kada je riječ o realizaciji i tehničkoj modernizaciji, na ovim prostorima RTV BN je neprikosnoveno najbolja.

 

 

ASinfo: Šta bi ste poručili onima koji se žele baviti poslom kojim se Vi bavite?

Sanja Žilić: Ne razmišljajte kao drugi,ne gledajte stvari samo iz jednog ugla. Čitajte, slušajte muziku neprekidno, putujte, učite strane jezike, volite životinje, razgovarajte s djecom, starcima, grlite i volite. Budite nasmijani i vedri, komunikativni i otvoreni, bez ustezanja. I kada sebe okružite takvim pozitivnim stvarima, nema razloga da ne budete uspješni u poslu kojim se bavite. Pogotovo u poslu jednog novinara, radijskog voditelja, koji mora donijeti svježinu svojim načinom komunikacije i pristupu slušalačkoj publici. I, naravno, za ovaj posao se čovjeka mora roditi, definitivno.

 

 

Boro Dukić/ASinfo.info