Home / Društvo / ASinfo INTERVJU: Željko Stanojević, tv lice

ASinfo INTERVJU: Željko Stanojević, tv lice

Željko Stanojević je Beograđanin sa sarajevskom adresom.

Od dolaska u glavni grad Bosne i Hercegovine, radi na FACE televiziji kao novinar, voditelj i prezenter vijesti.

Vikendom ga možete gledati od 8:00 do 11:00 časova kao voditelja jutarnjeg programa “UzBuđenje”, a radnim danima kao jednog od prezentera vijesti.

Osim posla na FACE TV-u, Željko radi i kao social network menager.

U nastavku donosimo intervju sa Željkom Stanojevićem.

ASinfo: Jeste li zadovoljni onim što ste postigli do sada?

Željko Stanojević: S ponosom mogu reći da jesam. Smatram da mladoj osobi nije lako uspjeti i ostaviti neki svoj pečat u bilo kojoj branši u našoj zemlji. Ali, vjerovatno sam ja lude sreće pa mi je to pošlo za rukom. Mnogo je sjajnih projekata iza mene, a još onih koji me čekaju, tako da svo iskustvo, stečeni uspjeh i lično zadovoljstvo će mi sigurno biti dobar oslonac za budućnost. I volio bih iskoristiti priliku da mladim ljudima dam savjet, a to bi bilo da se pokrenu i rade nešto u životu.

ASinfo: Postoji li objektivno novinarstvo u BiH?

Željko Stanojević: Objektivno ne možemo govoriti o objektivnosti (smijeh). Znamo svi kako većina medija danas funkcioniše, tako da se o objektivnosti, ali i slobodi govora malo koja televizijska kuća, ali i neko iz printanih medija može pohvaliti. Danas je zarad pregleda i klikova toliko izmišljotina da urednici raznih portalia plasiraju neistine i bljuvotine zarad klikova i pregleda. Objektivno znači prenijeti istinu, ne dodavati I ne izmišljati. A koliko je to moguće izvesti u praksi novinarstva, to ne bih znao da odgovorim. Objektivno postoji, ali se izgubila u moru bespotrebnih informacija pa je i ne primjećujemo.

ASinfo: Da niste TV lice, šta bi ste voljeli biti?

Željko Stanojević: Da se ne bavim poslom koji danas obavljam, mislim da mi je suđeno da budem ispred kamere. Vjerovatno bih se bavio glumom, jer u suštini sjajan sam glumac, barem su tako potvrdili redatelji projekata na kojima sam imao manje, tačnije nezapažene uloge (smijeh).

ASinfo: Gledaoci imaju priliku da Vas gledaju u jutarnjem i informativnom programu FACE TV-a, koji format Vama više odgovara?

Željko Stanojević: Tako je. Svi koji me poznaju znaju da sam po prirodi opušten i da je politika nešto čime se svi trebamo baviti. Ako moram da biram onda se zasigurno odlučujem za jutarnji program ‘’UzBuđenje’’. Tu direktno ostvarujem kontakt sa ljudima raznih profila što ujedno potpomaže mom rastu na TV-u, mada i informativni sektor ima svoje prednosti, na primjer dozu ozbiljnosti i tačnosti. Snalazim se u oba sektora, jer na oba polja možemo biti kreativni, u jednom je to opuštenija, a u drugom ozbiljnija kreativnost.

ASinfo: Kako uskladiti privatne i poslovne obaveze?

Željko Stanojević: Volim da kažem, da ako voliš ono što radiš onda to i postane dio privatnog života. Ovaj posao iziskuje mnogo više od formalnog radnog vremena, tako da privatni život, neću da kažem ispašta, ali sigurno da nemam slobodnog vremena na pretek kao što je to bivalo. U isto vrijeme više volim ograničiti ljude. Mimo poslovnog svijeta sa nekim ljudima se nikada ne viđam, iako poslovno odlično sarađujemo, ali mislim da se taj segment treba razlikovati, barem u tome da se lični problemi i frustracije nikada ne prenose s kuće na posao i obrnuto.

ASinfo: Imali sujete u medijima i šta mislite o tome?

Željko Stanojević: Sigurno da ima. Svi, ponekad, imamo potrebu za potvrdom sopstvene vrijednosti. U korijenu taštine je nesigurnost, a podjednako je prisutna kod oba spola. Praksa nas uvjerava da neko za koga svi misle da je sujetan, tu osobinu ne vidi kod sebe. I kada pomislimo da ne postoji sujeta, ona baš proradi u tom momentu. U medijima je sve moguće, kako sujeta tako i ostale stvari koje su neočekivane ili ipak jesu.

ASinfo: Šta bi ste poručili onima koji se žele baviti poslom kojim se Vi bavite?

Željko Stanojević: Moj savjet nikome nije pomogao iz razloga što savjete svi doživljavaju kao neko pametovanje i lupanje iz šupljeg u prazno. Više volim da se ljudi napate i izbore za nešto što žele pa da onda beru plodove svoga rada. Bitno je samo reći da novinarstvo nije šala i usputna stanica za uvertiru ‘’boljeg’’ i ‘’profesionalnijeg’’ života. Novinarstvo od početka postaje dio svih nas, samo trebamo dobro razmisliti šta time dobijamo i šta gubimo. Prioriteti su različiti, tako da je i ovo individualno. Mada, moram biti iskren, novinarstvo u našoj zemlji nije niti jedan postotak onoga koliko se to cijeni i poštuje u drugim zemljama.

Boro Dukić/ASinfo.info