Home / Svijet / Astronauti napustili neispravnu raketu Sojuz

Astronauti napustili neispravnu raketu Sojuz

Američki astronaut i ruski kosmonaut morali su prinudno da slete nakon kvara na ruskoj raketi Sojuz na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.
Ubrzo nakon lansiranja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, Nik Hejg i Aleksej Ovčinin prijavili su problem sa motorom rakete.
Morali su da se vrate na zemlju tzv. „balističkim sletanjem“ u kapsuli, nekoliko stotina kilometara severno od Bajkonura.
„Timovi za pretragu i oporavak su došli do mesta za sletanje rakete i prijavili su da su dva člana posade… u dobrom stanju i da su van kapsule“, saopštila je NASA.
Rusija je saopštila da je obustavila sve predstojeće letove, a pokrenuta je i istraga o tome šta je pošlo naopako.
Šta se dogodilo sa raketom?
To i dalje nije u potpunosti jasno. Delovalo je kao da je lansiranje prošlo glatko, ali 90 sekundi kasnije, NASA je, tokom živog prenosa, izestila da se čini da se javio problem na raketi, između prve i druge faze razdvajanja.
Na snimcima unutar kapsule vidi se da su se dvojica muškaraca protresla u trenutku kada je došlo do greške.
NASA je ubrzo nakon toga saopštila da sa morali da izvedu „balističko sletanje“, što znači da su se spustili mnogo oštrijim uglom nego uobičajeno i da su bili izloženi jačoj G-sili.
Sojuz je jedna od najstarijih raketa, ali i jedna od najbezbednijih. Izgleda da je kvar nastupio tokom onoga što se naziva „postavljanjem“, pri čemu vozilo prolazi kroz proces odbacivanja praznih segmenata goriva.