Home / Sve vijesti / Ekonomija / Banjaluka: Povećana naplata poreza na nepokretnosti

Banjaluka: Povećana naplata poreza na nepokretnosti

BANJALUKA – Za jedanaest mjeseci ove godine naplaćeni porez na nepokretnosti na području Banjaluke veći je za šest odsto u odnosu na cijelu prošlu godinu i u gradskom Odjeljenju za finansije očekuju do kraja godine po ovom osnovu oko 7,8 miliona KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

Načelnik Odjeljenja za finansije Božana Šljivar istakla je da je najveći problem kod naplate poreza na nepokretnosti to što Banjaluka, kao ni ostale lokalne zajednice, ne učestvuje u naplati i kontroli naplate ovog nameta, pošto se radi o nadležnosti Poreske uprave.

“Drugim riječima, to je naš izvorni prihod ali mi kao lokalna zajednica ne učestvujemo u njegovoj naplati ili kontroli naplate”, navela je ona.

Prema informaciji, koja će se krajem ovog mjeseca naći pred odbornicima gradskog parlamenta, jedino što grad u ovom trenutku može učiniti jeste da obavještavaju Poresku upravu o neprijavljenim nepokretnostima.

Kako se navodi u Informaciji, u praksi je to teško provodivo pošto gradske vlasti nemaju podataka o fizičkim i pravnim licima koja nisu prijavila svoje nepokretnosti.

“Ono što smo mogli i što smo od sredine 2016. godine radili, je obavještavanje fizičkih i pravnih lica – novih investitora, kojima je Odjeljenja za prostorno uređenje izdalo upotrebnu dozvolu, da su obavezni Poreskoj upravi podnijeti prijavu za upis nepokretnosti u Fiskalni registar nepokretnosti. Tako je od 24. juna do 31. decembra 2016. godine Odjeljenje za finansije uputilo 108, a za 11 mjeseci ove godine 146 ovih obavještenja”, navedeno je u informaciji.

Za očekivati je da bi naplata poreza na nepokretnosti mogla biti bolja u idućim godinama, navode iz Gradske uprave, s obzirom na nova rješenja u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Prema novom zakonu, lokalne zajednice će imati nadležnost da same naplaćuju ove prihode, zbog čega se očekuje i povećanje prihoda.

“To znači da tokom naredne godine Gradska uprava mora provesti niz koraka i izvršiti sve potrebne pripreme da od 1. januara 2019. godine preuzela naplatu ovog poreza”, navodi se u informaciji. Srna

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , , , ,

Izvor