Home / Sve vijesti / Magazin / Banjaluka: Prvi strateški dokument iz oblasti kulture početkom naredne godine

Banjaluka: Prvi strateški dokument iz oblasti kulture početkom naredne godine

Danas je u Gradskoj upravi održana prva sjednica Savjeta za pripremu i učešće Banje Luke u projektu Evropska prestonica kulture 2024. godine, kojom je predsjedavao gradonačelnik Igor Radojičić.

Savjet, kojeg čini 36 kulturnih radnika, ima savjetodavnu ulogu u ovom procesu apliciranja. Tokom današnjeg sastanka, informisani su o svim dosadašnjim aktivnostima u procesu kandidature Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture, te pozvani da svoje prijedloge dostave Timu za aplikaciju EPK „Banja Luka 2024“ koji je počeo sa radom u maju ove godine.

????????????????????????????????????

“Izvjesno je da je pred nama veliki posao. Prvi nam je cilj da kvalitetno pripremimo strategiju razvoja kulture Banje Luke za narednih deset godina, čije je postojanje i jedan od uslova za apliciranje. Nacrt te strategije trebalo bi da bude gotov krajem januara ili početkom februara naredne godine. Tako bi Banja Luka početkom sljedeće godine trebalo da dobije svoj prvi strateški dokument iz oblasti kulture”, kazao je gradonačelnik Radojičić. On je napomenuo da će Savjet dati svoje stručno mišljenje na radnu verziju strategije, a prije upućivanja ovog dokumenta u skupštinsku proceduru.

Govoreći o drugim aktivnostima u procesu pripreme Banje Luke za aplikaciju, gradonačelnik Radojičić je rekao da će večeras biti organizovan prvi javni dijalog. Tokom ovog skupa, prisutni će imati priliku da saznaju više o samom projektu i dosadašnjim aktivnostima koje je Banja Luka preduzela u procesu kandidature, te da se čuju iskustva drugih gradova u vezi sa procesom aplikacije i provođenja projekta.

????????????????????????????????????

Podsjećamo da je Skupština grada Banja Luka, na sjednici u martu 2017. godine, jednoglasnom podrškom odbornika, usvojila odluku o kandidaturi Grada Banja Luka za učešće u programu Evropska prestonica kulture. Priprema i izrada potrebne dokumentacije za kandidaturu Banje Luke odvijaće se do 2020. godine, kada se očekuje proglašenje tri evropske prestonice kulture za 2024. godinu.

Izvor