Home / Sve vijesti / Ekonomija / Banju Koviljaču pretvorio u turistički biser Srbije

Banju Koviljaču pretvorio u turistički biser Srbije

Master ekonomista Vladimir Vulović iz Banje Koviljače, odlučio se na privatno preduzetništvo u turizmu , nakon što se uverio da znanje i diploma nisu garant za dobijanje posla u javnoj službi.
Bio je to hrabar korak ovog uspešnog mladog čoveka, koji je pokazao da sposobnost, znanje i kvalitet moraju dati rezultate.
Oni su nakon pet godina rada vidljivi i mogu biti primer drugom mladim osobama, da krenu Vladimirovim putem.
Kao licencirani turistički vodić sa znanjem engleskog i španskog jezika, koji je roden i ostao da živi u Banji Koviljači, pre pet godina osnovao je u tom mestu Turistički info centar.
Sa njim je za ovo vreme, Banju Koviljaču pretvorio u turistički biser Srbije u koju navraćaju mnogobrojni strani turisti iz Rusije, Španije, Izraela, Danske…
“U rad centra od samog početka, uključio sam mnoge preduzetnike i udruženja, smatrajući da udruživanje može doneti dobro svima”, izjavio je Vulović za AS info portal.
I udruživanje je donelo znatno bolju turističku posetu, sudeći da je ovu destinaciju prošle godine posetilo 12.000 gostiju više nego 2012. godine.
Posetioci centra prvi put na jednom mestu, mogu dobiti sve neophodne informacije o privatnom ili hotelskom smeštaju, kao i o banjskoj istoriji i tradiciji, ali i kupiti autentični suvenir, te posetiti zanimljive turističke destinacije.
Vladimir je svoje goste vodio po Banji i okolnim destinacijama, ali im je pokazao i zanimljivosti Sarajeva, Žabljaka, Kotora, Herceg Novog, Dubrovnika.
Kroz obilazak banjskog parka i šetnju “Stazama srpskih kraljeva” Vulović gostima prezentuje zanimljive priče iz najsjajnijeg kraljevskog perioda o dvorani Kur salon, banjskim vilama, bunkerima, lekovitim izvorima…
“Trudim se da turiste odvedem u lokalne restorane, trgovinske i druge radnje i na taj način pomognem poslovanje i ostalih preduzetnika u lozničkom kraju”, naveo je on.
Planira da nove ideje za razvoj turizma, predstavi čelnim ljudima Loznice i nadležnih ministarstava i zatraži podršku u dovođenju još većeg broja turista u Banju Koviljaču.
Sve je postigao sopstvenim izvorima finansiranja i podrškom privatnog sektora, bez ijednog dinara budžetskih sredstava.
Po njemu najveći problem za sve zaposlene u turizmu je to što ” posla ima samo u sezoni, dok je van sezone zatišje”.
Upozorio je i na “brojne namete koji često mnoge odvraćaju od privatnog posla”
“Da bih mogao da zaposlim novog radnika, prvo bi država morala da smanji namete za zaposlene u privatnom sektoru i da se Koviljača još malo razvije kao turistička destinacija”, istakao je on.
Kao pedantni hroničar Banje Koviljače, Vulović je napisao i tri knjige o Podrinskoj lepotici, u kojima je na zanimljiv i prijemčiv način, čitaocima uspeo da približi vreme renesanse ove kraljevske banje.

Foto: Vladimir Vulović – privatna arhiva