Home / Sve vijesti / Politika / “Beograd i Priština pregovaraju na Rambujeu dva”

“Beograd i Priština pregovaraju na Rambujeu dva”

BEOGRAD – Postoje realne šanse da “kosovski čvor” bude raspleten organizovanjem međunarodne konferencije na kojoj bi Beograd i Priština pregovarli uz učešće “najvećih svjetskih igrača”, saznaje Danas nezvanično od predstavnika najviših diplomatskih krugova na Zapadu.

Kako list piše u vikend izdanju, na takvom skupu pored zemalja “kvinte” (SAD, Velika Britanija, Francuska i Italija) učestvovali bi predstavnici Rusije “a ne isključuje se mogućnost učešća Kine i, čak, Turske”.

Sagovornici Danasa otkrili su da je “inicijalna kapisla” za ideju o održavanju “Rambujea dva” bio nedavni sastanak “kvinte” u Njujorku i da je, po svemu sudeći, “ključ” za rješavanje kosovskog pitanja “u rukama Amerikanaca”.

“Za razliku od Nijemaca, koji i dalje neće ni da čuju da se kosovski čvor razmrsi podjelom Kosova ili razmjenom teritorije, već smatraju da bi Priština trebalo da dobije stolicu u UN, za Amerikance rješenje koje bi podrazumjevalo da Srbija dobije sjever Kosova i manastire, uopšte nije neprihvatljivo”, piše Danas.

List navodi i da “pojedini učesnici pregovora u Rambujeu, koji su vođeni februara 1999. u pokušaju da se riješi kosovsko pitanje, za Danas nezvanično komentarišu da bi na budućoj međunarodnoj konferenciji trebalo izbjeći greške zbog kojih su propali ti pregovori”.

Podsjeća da se delegacije Beograda i Prištine tada nisu srele direktno, “već su poruke kosovskih Albanaca prenosili Amerikanci i što je Beograd bio učenjen da mu se loše piše ako ne prihvati predloženo rješenje”.

Da bi se izbegla takva greška potrebno je da se ovoga puta ne vrši pritisak ni na jednu od strana, u smislu da se ne prijeti Beogradu da će biti zakočen njegov put ka EU ako ne prihvati ponuđeno rješenje, a najbolje bi bilo da se na tom skupu razgovara ne samo o Kosovu, već i šire o Zapadnom Balkanu, koji je i dalje izrazito trusna zona, poručili su izvori “Danasa”.