Home / Sve vijesti / Ekonomija / BiH do kraja godine da bude punopravna članica STO

BiH do kraja godine da bude punopravna članica STO

SARAJEVO, Učesnici radionice o trgovinskoj politici za članove parlamenata iz zemalja centralne i istočne Evrope, centralne Azije i Kavkaza, koja je održana u Beču, izrazili su uvjerenje da će BiH do kraja godine postati punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije /STO/.

Tokom radionice, koju je organizovala STO, a kojoj su prisustvovali predsjedavajući i članovi Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, Nenad Lalić i Nikola Lovrinović, parlamentarcima su prezentovana pravila, način rada, kao i najvažnije karakteristike STO.

Predstavljeni su i ciljevi održivog razvoja, a raspravljano je i o razvoju malih i srednjih preduzeća, o prednostima elektronske trgovine, olakšicama za razvojna ulaganja, taksama i drugim pitanjima koja je obuhvatila ministarska konferencija STO održana u Buenos Ajresu u decembru prošle godine, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH učestvovali su u diskusiji o izazovima i mogućnostima trgovinske razmjene zemalja centralne i istočne Evrope, centralne Azije i Kavkaza.

Tokom rasprave naglašena je potreba jačanja uloge parlamentaraca u radu STO, kao i njihovog aktivnog uključivanja u rješavanje međunarodnih trgovinskih pitanja i problema. S tim u vezi, istaknuta je uloga državnih parlamenata u procesu ratifikovanja trgovinskih sporazuma. Srna

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , ,

Izvor