Home / Sve vijesti / Politika / Bijeljina: Dan sjećanja na borce Vojske Republike Srpske

Bijeljina: Dan sjećanja na borce Vojske Republike Srpske

Na gradskom groblju Pučile u Bijeljini danas je obilježen Dan sjećanja na 33 borca Vojske Republike Srpske koji su ubijeni 21. aprila 1993. godine na Banj brdu i sve poginule i umrle borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine sa područja regije Tuzla.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić je odao počast srpskim vojnicima, policajcima, patriotama i rodoljubima koji su svoje živote ugradili u Republiku Srpsku, za koju je u obraćanju rekao da ima značajne elemente državnosti i da je sa dovoljno ljubavi i pameti treba čuvati i unapređivati.

“Sjećanje ima ogroman značaj i Srbi moraju da o tome povedu mnogo više računa, jer borba za Republiku Srpsku nije završena. Јoš imamo negiranje građanskog rata i tvrdnje o agresiji sada i u školskim programima, a kada im pokažemo pet hiljkada imena pripadnika Prvog korpusa muslimanske vojske koji su rođeni van BiH, onda na to nemaju odgovor”, naveo je Savčić.

On je upozorio da, iako su Srbi skloni stavu da istinu ne treba dokazivati, nju i te kako treba dokazivati i čuvati sjećanje na herojsku odbranu srpskog naroda koji je posljednji u BiH formirao svoju nacionalnu oružanu formaciju.

Бијељина - сјећање - полагање вијенаца

“Uzrok i okidač za građanski rat u BiH je želja o 100 odsto muslimanske vlasti u 100 odsto BiH, a sada na isti način neodgovorni autori ponavljaju vrlo opasne ratnohuščake izjave. Preko toga ne smijemo olako preći, ni Srbi na koje su te izjave usmjerene, ni Bošnjaci čiji predstavnik daje takve izjave, jer su usmjerene protiv slobode svih nas”, zaključio je Savčić.

Nekadašnji ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade Borivoje Đokić rekao je na skupu da su u napadu na današnji dan 1993. godine ubijena 33 srpska borca, njih šest su muslimanski zločinci masakrirali odsijecajući im glave i ekstremitete, 32 borca su ranjena, a 10 ih je zarobljeno.

“Uspio je neprijatelj da nam nanese velike gubitke, ali ne i da osvoji strateško Banj brdo koje nisu osvojili za četiri godine rata, ali jesu, nažalost, Dejtonskim sporazumom”, rekao je Đokić.

U potresnom obraćanju svojim i svim ubijenim očevima Danijela Simeunović i Neda Marjanović poručile su da su njihovi očevi poginuli za ovu zemlju i miran život u Republici Srpskoj u proteklih 25 godina, ali da njihovoj djeci svih tih godina nedostaje snažna i stalna podrška za mnoge teške životne odluke i napore.

“Ovdje su naši domovi, gdje su njihovi grobovi”, istakla je Simeunovićeva.

Ispred spomenika, koji je simbol stradanja, žrtve, herojstva i borbe za slobodu srpskog naroda, služen je parastos, a vijence su položili članovi porodica poginulih boraca i delegacije Druge majevičke lake pješadijske brigade, BORS-a, Gradske uprave Bijeljina, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe”.

Vijence su položile i delegacije Opštinske boračke organizacije Lopare, Udruženja građana “Prijatelji Ilijaša”, Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini, kao i delegacije stranke PDP i Pokreta “Uspješna Srpska”.

Organizator obilježavanja ovog značajnog datuma su Gradska boračka organizacija i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

(Srna)

Izvor