Home / Sve vijesti / Politika / Бил Гејтс би да плаћа већи порез

Бил Гејтс би да плаћа већи порез

АШИНГТОН – Амерички милијардер Бил Гејтс сматра да би, као и други богати порески обвезници у САД, требало да плаћа већи порез, мада је пореску реформу председника Доналда Трампа назвао „регресивном”.

„Требало би да плаћам већи порез. Ја сам платио више пореза од било кога, више од десет милијарди долара, али влада би требало да тражи од људи у мом положају да плаћају знатно веће порезе”, рекао је Гејтс за Си-Ен-Ен.

Други најбогатији човек на свету, после оснивача Амазона Џефа Безоса, има богатство процењено на 90 милијарди долара чији је велики део усмерио у хуманитарне организације и истраживања за лекове.

Он није штедео критике Трампову фискалну реформу коју је амерички Конгрес усвојио крајем децембра и која даје знатне олакшице фирмама.

Њихова пореска стопа је са 35 одсто смањена на 21 одсто, а мултинационалне компаније могу привремено да врате у САД добит остварену у иностранству, ако плате порез између осам и 15,5 одсто.

Пре реформе та добит је потпуно измицала америчким порезима, док је била „паркирана” у иностранству, а била је подложна порезу од 35 одсто уколико се врати у САД.

„То није прогресиван порески закон, регресиван је”, оценио је Гејтс. Он је рекао да ће предности новог закона осетити супербогати, супротно тврдњама Републиканаца према којима је та реформа намењена да допринесе радницима и средњој класи.

„Најбогатији су добили много веће предности од људи средње класе или сиромашних, значи то је супротно општом тренду који бисмо више волели да видимо, с појачаном сигурношћу за средњу класу и сиромашне, и да они на врху плаћају веће порезе”, рекао је Гејтс. (Бета)