Home / Sve vijesti / Magazin / Bornov ultimatum – najbolji nastavak akcijskog serijala!

Bornov ultimatum – najbolji nastavak akcijskog serijala!

Rijetko koja se trilogija, poput franšize o Jasonu Bourneu, može pohvaliti filmovima ujednačene kvalitete, a pogotovo ne trećim dijelom koji je najbolji u cijeloj trilogiji!

Rijetko koja trilogija uspije zadržati kvalitetu u svim nastavcima, a još je rjeđa ona čiji je posljednji dio najbolji! Većina smatra da je Ultimatum za dlaku bolji od Identiteta.

Bourneov ultimatum nastavlja tamo gdje je Bourneova nadmoć u prošlu subotu stala. Odmetnuti Jason Bourne nastavlja svoju potragu za svojom prošlošću i kažnjavanju odgovornih. A kako se klupko odmotava tako otkriva još jedan tajni projekt unutar CIA kojemu je cilj bila likvidacija ljudi bez puno pitanja. Bourneova glava se stoga ponovo nađe na meti, ali će ovaj put imati neočekivanu pomoć u vidu dvije agentice.

The Bourne Ultimatum 2

Sa prva dva dijela Bourneova franšiza se profilirala kao napeti akcijski špijunski trileri, a svoj vrhunac doživljava upravo u ovom filmu iz 2007. u kojem je Paul Greengrass ponovo u ulozi redatelja, a koji se s razlogom smatra jednim od najboljih filmova svog žanra svih vremena.

Ako ste mislili da su Identitet i Nadmoć napeti od početka do kraja, šta ćete tek reći o Ultimatumu koji nema sekunde odmora i u kojem sve pršti od akcije.

I ne samo da je film prepun akcijskih scena, nego i baš svaki dijalog u filmu postoji s razlogom i itekako je važan za radnju.

Posebno je impresivan dio koji se događa u Tangeru u Maroku koji je jako napet i koji se gleda u jednom dahu. Tu je špijunska potjera, tu su potjere automobilima, motorima, potjera po krovu i tučnjava između Bournea i Desha koja je jedna od najbolje korigiranih tučnjava ikada prikazanih na ekranu!

Srećom, ovaj put je puno manje nemirne kamere nego u prethodniku, što je najveća zamjerka na Nadmoć, a film nam više nego ikada u trilogiji donosi pitanje moralnosti cijele priče – jesu li ovakvi tajni projekti stvarno potrebni? U tom dijelu je posebno impresivan David Strathain koji se nalazi u ulozi jednog od zamjenika CIA-e, čovjeka koji vodi jedan takav tajni projekt za „licence za ubistvo“ i koji je potpuno uvjerljiv kao neko ko će učiniti sve da odradi posao za državu, a istovremeno zaštiti sebe.

5Tnu5RFZ8FQbWxLvM2Bpq3vD4Fp

Damon je standardno odličan, Joan Allen je ponovo izvrsna kao agentica koja samo želi istjerati istinu, a Julia Stiles je ovaj put dobila više minuta koje je dobro iskoristila. Nabrajati dobre glumačke izvedbe bi potrajalo jer su svi stvarano odlični, počevši od glavnih uloga do onih koji su gotovo pa statisti!

Bourneov ultimatum nam konačno donosi objašnjenje cijele priče o tome kako je David Webb postao Jason Bourne, ali kraj nije baš onakav kakav smo mislili da jeste, jer malo je ko mogao očekivati da je Webb pristupio projektu dobrovoljno.

Bourneov ultimatum je savršen kraj trilogije i odličan primjer kako treba izgledati akcijsko-špijunski triler. James Bond bez gadgeta je nevjerojatno napet film koji jednostavno nema trenutka praznog hoda, sa nevjerojatnim akcijskim scenama, i odličnom špijunskom pričom.

Na programu ATV-a Bornov ultimatum je u subotu, 17.03.2018. u 21:00.

(lonewolf.com)

Izvor