Home / Sve vijesti / Kultura / БРИГА О КУЛТУРНОЈ БАШТИНИ: Срушена кућа Ђуре Јакшића

БРИГА О КУЛТУРНОЈ БАШТИНИ: Срушена кућа Ђуре Јакшића

Фото: intermagazin.rs

Кућа Ђуре Јакшића у Крагујевцу више не постоји. Објекат у Карађорђевој улици у цeнтру града, који је деценијама пропадао без ичије бриге, протеклог викенда уклониле су грађевинске машине.

Реч је, иначе, о кући у којој је током службовања у Шумадији, крајем 19. века, живео познати српски песник и сликар. На том месту ће, како је раније најављивано из градске управе, бити подигнут објекат намењен култури.

Полемике око тога да ли објекат треба рушити или урадити реплику куће и тако сачувати успомену на великог песника и сликара трајале су годинама, готово колико и нагло пропадање и урушавање овог објекта. Бројни грађани били су за то да се кућа некако очува, чак је и организовано потписивање петиције.

Пре неколико година предлагано је да се прогласи за споменик културе, али је тај предлог одбијен уз образложење да нема довољно уметничких и историјских вредности.

Ранија градска власт је још почетком 2013. године донела одлуку о рушењу Ђурине куће, али су се тада томе успротивила бројна удружења грађана. Највише их је иритирала незванична информација да ће се на том простору градити пословни објекти. С обзиром на то да надлежни у граду нису могли да се одупру снажном отпору рушењу, одлучено је да се привремено кућа огради металним решеткама, како се не би срушила на пролазнике.

На месту некадашњег дома Ђуре Јакшића, како је раније најављивано из градске управе, биће подигнут нови објекат по узору на шумадијске куће из 19. века, где ће се одржавати књижевне вечери, изложбе и друге културне манифестације. За ту намену у буџету је опредељено око 15 милиона динара.

ЛИПАРСКИ ДАНИ

У решавању овог проблема пре неколико година најупорније је било Удружење грађана „Липарски дани“ из села Доња Сабанта, које се најгласније залагало за то да се очува спомен и успомена на великог песника и сликара, његов боравак у Шумадији, посебно на Липару, где су настали и чувени стихови. Ово удружење се у међувремену распало и угасило.

Izvor