Home / Društvo / Crna Gora bira novog predsjednika

Crna Gora bira novog predsjednika

Crna Gora danas bira novog šefa države. Građani će moći da glasaju na 1.214 biračkih mjesta, koja će biti otvorena od sedam do 20 sati.

Prema podacima CDT-a, do 12 časova glasalo je 27,2 odsto ili oko 144.600 birača.

Prvi na listi biće kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, a drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač je na trećem mjestu, a slijede Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača “Građanska akcija” i Partije penzionera, invalida i restitucije i Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije.

Na šestom mjestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Pravo glasa ima 532.399 građana. Najviše birača je u Podgorici 135.723, zatim u Nikšiću 58.441, u Bijelom Polju 40.361, Baru 38.456. Najmanje glasača je u Šavniku 1.741.

Današnji predsjednički izbori su sedmi od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori.

Predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović, Milo Đukanović i Filip Vujanović u tri mandata.

Zakon o izboru predsjednika Crne Gore predviđa da je za šefa države izabran onaj kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije potrebnu podršku, izbori se ponavljaju za dvije sedmice, a u drugom krugu učestvuju ona dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora je onaj kandidat koji je dobio veći broj glasova.

Dešavanja tokom izbornog dana kao i rezultate izbora pratite uživo na CdM-u:

UŽIVO: Na izbore do 12 sati izašlo 27,2 odsto birača

Boro Dukić/ASinfo.info, CDM.me