Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Crnadak – Sakamota: Japan želi da ulaže u konkretne projekte u BiH

Crnadak – Sakamota: Japan želi da ulaže u konkretne projekte u BiH

SARAJEVO,  Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je juče u nastupnu posjetu ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamota.

Crnadak je izrazio dobrodošlicu Sakamotu u Bosnu i Hercegovinu, poželio mu uspješnu diplomatsku misiju i izrazio nadu da će u narednom razdoblju odnosi dviju zemalja biti dodatno unapređeni kroz nove projekte i aktivnosti koji će Japan pokrenuti u različitim oblastima, naglasivši da je važno da projekti budu zastupljeni podjednako u svim dijelovima BiH.

S obzirom da su politički odnosi između dviju zemalja jako dobri, Crnadak je istakao da je potrebno u  narednom razdoblju se fokusirati na ekonomske teme i približavanje dvaju tržišta.

U tom cilju pozdravio je predstojeći Investicijski forum privrednika dviju zemalja koji će se održati krajem maja u Tokiju s učešćem Spoljnotrgovinske komore BiH, Agencije za unapređenje investicija (FIPA) i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kao najefikasnijeg načina za povezivanje poslovnih ljudi BiH i Japana i promovisanje projekata potencijalnim investitorima.

Izrazio je nadu da će do tada biti završena procedura liberalizacije viznog režima za nositelje diplomatskih i službenih putnih isprava BiH, nakon čega bi se moglo započeti s procedurom liberalizacije viznog režima i za nositelje običnih putnih isprava.

Crnadak je informirao japanskog ambasadora o glavnim vanjskopolitičkim prioritetima BiH – europskim integracijama i regionalnoj suradnji. Istakao je da BiH očekuje što skorije sticanje statusa kandidata za članstvo u EU i naglasio značaj regionalne suradnje za stabilnost i privredni razvoj regije.

Sakamota je zahvalio na dobrodošlici, iskazao želju svoje zemlje da ulaže u konkretne projekte u BiH u oblastima zaštite okoliša, zdravstva, obrazovanja i kulture.

Istaknuto je zadovoljstvo suradnjom dviju zemalja na multilateralnom planu i izraženo uvjerenje da će se međusobna potpora nastaviti, saopćeno je iz MVP-a BiH. Fena

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , ,

Izvor