Home / Sve vijesti / Politika / Cvijanović: Ne zaboraviti žrtve pale na Kozari

Cvijanović: Ne zaboraviti žrtve pale na Kozari

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je danas na Kozari da ne smiju biti zaboravljene vrijednosti antifašizma iz istorije srpskog naroda i podsjetila na mnoge žrtve pale na Kozari, o čemu svi treba da budu upoznati.

Cvijanovićeva je rekla da je ponosna na to što organizacije žena i mladih SNSD-a promovišu vrijednosti borbe protiv fašizma i što su zagovornici dolaska na obilježavanja važnih datuma na važnim mjestima.

“Upravo to pokazuje kakav je duh jedne političke organizacije i za šta smo opredijeljeni”, istakla je Cvijanovićeva koja je na Kozari prisustvovala istorijskom času koji su povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom organizovali Mladi socijaldemokrati Republike Srpske u saradnji sa Aktivom žena SNSD-a.

Kozara SNSD

Prema njenim riječima, danas je na Kozari ovim povodom okupljeno više od 1.300 omladinaca i žena, a približno toliko i na Sutjesci.

“Ne smijemo da zaboravimo sve ove vrijednosti iz naše istorije. Sretni smo što smo kao narod mogli da doprinesemo velikoj pobjedi nad fašizmom koji je prijetio da ugrozi cijeli svijet i čovječanstvo”, poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsjetila da su na Kozari pale mnoge žrtve, da je stradalo mnogo civilnog stanovništva i da svi treba da budu upoznati o tim istorijskim događajima.

“Kroz ovakve aktivnosti podstičemo nove generacije da razumiju, da uče i shvate važnost ovakvih događaja, ali posebno da znaju koji su doprinos dali ljudi sa ovih prostora”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je ponosna što se SNSD kroz političku akademiju i druge aktivnosti stalno osvrće na ovakve događaje, jer je borba protiv fašizma jedna od ključnih stvari za stvaranje slobodnog prostora i slobodne Evrope.

“I to jeste Evropa koja se razvijala i mi jesmo sastavni dio nje, iako nismo formalno članica Evropske unije, ali sve one vrijednosti koje su usađene u nju su i na ovom prostoru i te ideje za koje smo se borili definitivno možemo da vidimo”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da svi moraju biti svjesni izazova koji su uslijedili nakon toga i da sloboda, koja je osvajana tada, kao i u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu predstavlja veliko dostignuće.

“Građani moraju da budu svjesni toga, kao i važnosti toga za našu i budućnost naših pokoljenja”, istakla je Cvijanovićeva.

Istorijskom času i polaganju vijenaca na Memorijalnom zidu kod spomenika na Kozari, te druženju sa omladincima i ženama SNSD-a, prisustovali su i predsjednica Aktiva žena SNSD-a Nada Tešanović i predsjednik Mladih socijaldemokrata SNSD-a Denis Šulić.

(Srna)

Izvor