Home / Sve vijesti / Sport / Fudbal / Da li je Jan Oblak najbolji golman na svetu?

Da li je Jan Oblak najbolji golman na svetu?

Slovenački golman Jan Oblak ističe kandidaturu za najboljeg golmana na svetu, a tu tvrdnju potvrđuje njegova fantastična statistika.
Čuvar mreže Atletiko Madrida važi za jednog od najboljih, a letos je bio tražen od strane menadžera Liverpula Jirgena Klopa. Ipak, Atletiko je tražio preveliku cifru i Klop se odlučio za Brazilca Alisona.
Oblak dokazuje svoj kvalitet iz godine u godinu, a pomalo nestvarno je to da je od sezone 2014/15 više puta sačuvao mrežu nego što je primio golova. On je u tom periodu primio 71 gol, dok je gol njegovog tima ostao netaknut čak 72 puta.
Na to, svakako, utiče i “granitna” odbrana Atletiko Madrida koju forsira trener Dijego Simeone, ali ne treba ništa oduzimati od samouverenog Slovenca.
Atletiko je remizirao sa gradskim rivalom Realom bez golova i to je bila Oblakova četvrta “čista mreža” ove sezone, a na putu je da ponovi uspeh iz sezone 15/16 kada mu je tako nešto pošlo za rukom 24 puta.
Ipak, FIFA nije prepoznala njegov kvalitet, te je kao dva najbolja golmana prošle sezone odabrala Tiba Kurtou, novog čuvara mreže Real Madrida, kao golmana sezone i Davida De Heu, kojeg je stavila u tim sezone.