Home / Sve vijesti / Politika / Demokrate pobednici izbora, ali bez antitrampovskog talasa

Demokrate pobednici izbora, ali bez antitrampovskog talasa

Demokrate su ostvarile važnu pobedu na kongresnim izborima u SAD preuzimanjem kontrole u Predstavničkom domu Kongresa, ali nije došlo do najavljivanog “talasa” protiv predsednika Donalda Trampa.
Republikanci su sačuvali većinu u Senatu, što je omogućilo Trampu da brzo proglasi “ogroman uspeh”, bez pominjanja gubitka Predstavničkog doma.
Demokratska većina u donjem domu Kongresa bi trebalo da ometa delovanje predsednika do kraja njegovog mandata 2021. godine.
“Demokratski Kongres će raditi na rešenjima koja nas okupljaju jer nam je svima dosta podela”, rekla je liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi, i obećala ponovno uspostavljanje “ustavne kontrateže”.
Dve godine posle iznenadjujuće Trampove pobede na predsedničkim izborima, kada je ušao u Belu kuću bez političkog ili diplomatskog iskustva, Amerikanci su u velikom broju izašli na glasanje.
Prema procenama medija, demokrate su osvojile Predstavnički dom prvi put posle 2010. S druge strane, republikanci su sačuvali većinu u Senatu, a ona bi mogla da bude povećana za još jedno ili dva mesta.
SAD će tako u januar 2019. ući s podeljenim Kongresom i društvom obeleženim dubokom podelom u pogledu odnosa prema Trampu.
Kongresni izbori su uvek osetljivi za predsednika SAD. Medjutim, gubitak Predstavničkog doma uprkos odličnim ekonomskim pokazateljima jeste korak nazad za trenutnog predsednika koji je ovo glasanje predstavljao kao referendum o sebi.
Donald Tramp, koji je juče ostao u Beloj kući i nije se oglašavao na Tviteru, do poslednjeg trenutka je vodio kampanju nizom okupljanja pod sloganom “Učinimo Ameriku velikom” (Make America Great Again).