Home / Sve vijesti / Politika / Denis Zvizdić zadovoljan rezultatima, Željka Cvijanović ne misli isto!

Denis Zvizdić zadovoljan rezultatima, Željka Cvijanović ne misli isto!

Savjet ministara za 36 mjeseci uspio je da popravi ekonomsku sliku BiH, otvori nova radna mjesta, izveze više nego prethodnih godina i dovede više turista. To je bilans uspjeha, kako kaže predsjedavajući, koji je napravio do sada najbolji saziv Savjeta ministara.

Denis Zvizdić hvali se i sa 70 “utvrđenih” zakona koji su, za tri godine, upućeni u parlamentarnu proceduru, ali nije licitirao usvojenim brojkama, vjerovarno zbog toga što većine u Bijeloj sali odavno nema. Zvizdić nije propustio priliku da pohvali evroatlantski put BiH, ali da i optuži entiteteske vlade za opstrukcije.

“Suočavali smo se sa mnogim opstrukcijama, neki materijali, neke odluke su čekale više mjeseci, kao što je bio mehanizam koordinacije, kao što čeka Strategija energetskog sektora, dakle uvijek sa nižih nivoa vlasti“, rekao je
Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Iz RS stigao mu je ekspresan odgovor. Premijeka Željka Cvijanović nije zadovoljna. Podsjeća, na tri godine blokade svih projekata Svijetske banke, MMF-ov aranžman od 750 miliona evra koji su ostali blokirani, zbog, kako kaže, “mršavog“ rada Savjeta ministara.

zeljka cvijanovic

“Ja mislim da je ovaj Savjet ministara postizao vrlo mršave rezultate, da za stvari koje su trebale da se dese za tri mjeseca, trebale su im tri godine, a da ne govorim o zloupotrebi sad kad spominjemo mehanizam koordinacije, da je tako važan strateška stvar koja koordinira sa svim nivoima vlasti, a to znači sa RS koja raspolaže ogromniom ovlašćenjima za proces Evropskih integracija donosite mimo stavova RS“, navodi Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Mimo stavova RS, pokušala se usvojiti i Strategija ruralnog razvoja, oko čega su se i sporili srpski predstavnici u Savjetu ministara i Vlada RS. Poslije šest mjeseci, prihvaćene su preporuke iz Banjaluke.

“Pokušavamo da se dogovorimo o zajedničkim projektima u iznosu od 30 miliona evra, kako bi obezbjedili ova sredstva od IPA-e“, izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Ono što je važno sada da se u okviru toga poštuje mehanizam koordinacije da bi smo adekvatno mogli da povlačimo sredstva i da bi smo mogli da ih otvorimo korisnicima“, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Danas je i zvanično novinarima potvrđeno da u BiH i dalje nema dogovora oko raspodjele sredstava od akciza. Sredstva od putarina su na posebnom računu i svakim danom se cifra uvećava, ali od tih para nema koristi niko, sve dok Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH ne postigne dogovor kako raspodjeliti sredstava.

Izvor