Home / Sve vijesti / Politika / ДИМИТРИЈЕВИЋ: „Српска треба да јача – без ње неће бити ни српског народа“

ДИМИТРИЈЕВИЋ: „Српска треба да јача – без ње неће бити ни српског народа“

ДИМИТРИЈЕВИЋ: „Српска треба да јача – без ње неће бити ни српског народа“

18.01.2018. – 13:44

ИСКРА на Фејсбуку

(Застава Републике Српске) Фото: РТРС

Научни савјетник у Институту за савремену историју Србије Бојан Б. Димитријевић поручио је да Република Српска треба да јача јер без ње неће бити ни српског народа.

Он је напоменуо да је Република Српска плод жртава које је дао српски народ и да треба сваки дан бити чувана и брањена од урушавања оног што је прокламовано у Дејтону.

Димитријевић је за „Глас Српске“ подсјетио да су Дејтонски споразум у протеклим деценијама неки високи представници успјели на наруше и да смање прерогативе Републике Српске.

„Потреба српског народа да има своју државу треба да буде циљ Србије и Републике Српске, да се Српска јача на сваки могући начин и да се одупре политичким и другим притисцима међународне заједнице и Сарајева с циљем сужавања њене независности, јер без Српске неће бити ни српског народа“, истакао је Димитријевић.

Он је оцијенио да је БиХ направљена као нефункционална земља, иако је то сада пројекат Европе – да покаже да постоји могућност постојања такве државе.

Димитријевић сматра да је положај Србије и Српске на овим просторима деликатан.

„Положај Србије и Републике Српске веома је деликатан, не због инсистирања САД и Русије да буду присутни на овом простору, већ због нејасних политичких опредељења Србије која има политику приближавања ЕУ и активне односе са Русијом“, закључио је Димитријевић.

СРНА, РТРС

Izvor