Home / Sve vijesti / Politika / ЂУРИЋ У МОСКВИ: Имамо братску и пријатељску подршку Русије (ВИДЕО)

ЂУРИЋ У МОСКВИ: Имамо братску и пријатељску подршку Русије (ВИДЕО)

Заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко и директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдили су на састанку у Москви јединство приступа Србије и Русије решавању косовског питања, чија основа лежи у Резолуцији 1244 Савета Безбедности УН. Руска страна је потврдила спремност за пружање помоћи српским партнерима у одбрани легитимних права и интереса Србије на Косову и Метохији, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Марко Ђурић упознао је Александра Грушка са ситуацијом на Косову и Метохији и настојањима да се на миран начин, у дијалогу са Приштином, дође до компромиса.

Ђурић је после састанка изјавио да је добио братску и пријатељску подршку Србији за самостално вођење унутрашње и спољне политике, по питању Косова и Метохије и по свим осталим питањима важним за нашу земљу.

У Москви се, како је истакао, високо цени однос који председник Србије Александар Вучић има са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

“Овде се цени и поштовање Србије за позиције Русије у међународној заједници, као што смо и ми захвални за подршку по питању КиМ и веома је важно да можемо да отворено и пријатељски разговарамо о питањима која су за нас од суштинског значаја”, рекао је Ђурић, који је представницима руског министарства спољних послова пренео захвалност Србије, њених грађана, а посебно Срба са КиМ, за истрајну и принципијелну подршку међународном праву и позицијама Србије.

У саопштењу руског Министартва спољних послова након састанка наводи се да су саговорници потврдили јединство приступа Србије и Русије по питању Косова и Метохије и потребу решавања проблема у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Руска страна је, како се додаје, потврдила подршку Србији у одбрани интереса на Косову и Метохији.

На састанку је наглашено и да су неприхватљиви једнострани кораци и примена насиља Приштине према Србима на Косову и Метохији, као и да решење треба тражити у дијалогу Београда и Приштине, уз примену свега до сада договореног, пре свега оснивање Заједнице српских општина.

Ђурић ће, како је најављено, сутра у Москви имати сусрет са Петром Толстојем, замеником председника Државне думе Руске Федерације задуженим за међународну сарадњу.

 

Погледајте ОВДЕ данашњу изјаву Владимира Путина о кризи која је избила између Русије и САД.

Извор: Танјуг