Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Dodijeljeno milion evra za 13 razvojnih projekata u BiH

Dodijeljeno milion evra za 13 razvojnih projekata u BiH

BANJALUKA – U okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski  razvoj, koji realizuju EU i Vlada Njemačke, danas je u Banjaluci dodijeljeno milion evra za 13 razvojnih projekata.

Na konferenciji za novinare prije dodjele sertifikata o bespovratnim sredstvima rečeno je da će ovi projekti doprinijeti razvoju drvoprerađivačkog sektora, energetske efikasnosti, zaštiti životne sredine, agrobiznisa, turizma i ostalih oblasti.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldoun Sino rekao je da je ovaj program samo dio podrške koju EU pruža BiH na njenom evropskom putu. Kazao je da su reforme neophodne na svim nivoima, pa i na lokalnom nivou.

“Danas ćemo dodijeliti sertifikate za bespovratna sredstva u iznosu od milion evra za 13 partnerstava  u različitim oblastima”, kazao je on i dodao da će biti kontrolisan utrošak dodijeljenih sredstava, odnosno da će korisnici sredstava biti u obavezi da dostave finansijske izvještaje.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kazao je da je ovaj program, koji se sprovodi već godinu dana, do sada pokazao dobre rezultate, te izrazio uvjerenje da će ti rezultati biti još bolji do završetka programa 2018. godine.

On je naveo da je planirano ukupno 13 miliona evra sredstava, od kojih je EU obezbijedila devet, a Vlada Njemačke četiri miliona evra.

Đokić je rekao da projekti doprinose jačanju lokalnih uprava i samouprava u pogledu ekonomskog djelovanja i povećanju broja privrednih subjekata u lokalnim zajednicama, posebno malih i srednjih preduzeća koji čine 90 odsto registrovanih subjekata.

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević rekao je da je BiH opredijeljena za evropski put, koji ne podrazumijeva samo politički, već i ekonomski program koji treba obezbijediti bolji život građana u BiH.

Sekretar Ministarstva razvoja, preduzetništva i zanatstva FBiH Jozo Bejić rekao je da se od 13 sertifikata, osam odnosi na jačanje konkurentnosti, a pet na jačanje inovativnosti. Kazao je da očekuje da realizacija projekata doprinese poboljšanju konkurentnosti BiH, koja se trenutno nalazi na 107 mjestu kada je riječ o konkurentnosti zemalja.

Direktor kompanije “LIR evolucija” Slaviša Jelisić, dobitnik sredstava za projekat “Inovar”, kaže da je ovaj projekat usmjeren na jačanje konkurentnosti preduzeća kroz posebne obuke zaposlenih u oblasti metaloprerađivačke industrije.

“Ovaj program pomaže jačanje javno-privatnog partnerstva kojim se povaćeva razvoj malih i srednjih preduzeća, nego uopšte ekonomski razvoj”, rekao je Jelisić.

Ovaj program sprovodi se u opštinama Brčko, Derventa, Gračanica, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje, Prnjavor, Prijedor, Zenica, Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši, Srbac, Teslić, Tešanj, Žepče, Konjic, Jablanica i Prozor-Rama.

CAPITAL: M.Č.

 

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , ,

Izvor