Home / Sve vijesti / Magazin / Dok ste vi na poslu, robot sam sprema rižoto, pastu, gulaš, čorbu…

Dok ste vi na poslu, robot sam sprema rižoto, pastu, gulaš, čorbu…

Zbog užurbanog načina života, obima posla i obaveza kojima je moderan čovek izložen, za kuvanje hrane ima sve manje vremena, pa su dvojica inovatora iz Splita Dražen Drnas i Ðulijan Nole izumeli robota koji sprema ručak dok ste na poslu, štetate psa ili čekate dete iz škole.
“Gama šef” je naziv kućnog robota, koji, kaže Drnas, sprema rižoto, paste, njoke, gulaše, čorbe iz jednog lonca kao pravi kuvar.
Drnas je o svom izumu govorio, a kasnije i demonstrirao kako robot sprema gulaš pred učesnicima konferencije o digitalnoj industriji koja se od srede, 10. oktobra, održava u Trogiru i koja je završena danas degustiranjem robotove hrane.
“Gama šef kuva na isti način na koji kuva i pravi ljudski kuvar. On dodaje namirnice, upravlja temperaturom na ploči, meša. U sebi ima digitalni recept, on prati taj recept, a rezultat je vrhunsko jelo”, rekao je Drnas za Tanjug.
Robot koji kuva je, objašnjava on, spojen sa internetom, i njime se može upravljati glasom korišćenjem nekih drugih uređaja poput “Amazon eka”, putem mobilnog telefona ili ekranom koji je na njemu.
Još jedna prednost tog uređaja je što se on može programirati da skuva hranu dok su ljudi na poslu, a prema Drnasovim rečima, uređaj je apsolutno bezbedan da sam radi u kući, jer ima specijalne zaštite koje automatski sprečavaju da nastane bilo kakva šteta.
Upitan da li je ukus hrane koju robot skuva pođednako dobar kao onaj iz “bakine ili mamine kuhinje”, Drnas odgovara da je ukus odličan, a da je to potvrđeno i na takmičenjima na kojima je robot kuvar pobedio prave šefove kuhinja.
Na ideju je, kaže, došao tako što je sedeo na kafi, a bio jako gladan i tada je pomislio “bilo bi super da me čeka ručak kod kuće”.
“Tako je nastala ideja i rekli smo zašto ne, hajde da probamo da napravimo uređaj koji, za početak, može skuvati rižoto”, ispričao je Drnas.
Trenutno se taj uređaj ne može kupiti u komercijalnoj prodaji, a cena za prve primerke je oko 1.500 do 2.000 evra.
Konferencija u Trogiru koja je počela u sredu, 10. oktobra, i koja je završena danas je zapravo poslovna regata tokom koje se osim konferencija o digitalnoj industriji, cirkularnoj ekonomiji i otvorenim inovacijama, i jedrilo hrvatskim primorjem.
Tako je oko 100 učesnika konferencije na 12 brodova dva dana jedrilo od Trogira do Palmižane, a pobednicima regate su dodeljene nagrade.
Organizator te svojevrsne poslovne regate je hrvatska kompanija Biznis Sejling Ekspirijens Ejdžensi (Busines s Sailing Experience Agency-BSEA).