Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Država otkupljuje 28.144 tona pšenice po cijeni od oko 0,15 evra

Država otkupljuje 28.144 tona pšenice po cijeni od oko 0,15 evra

NOVI SAD, Država Srbija od svojih ratara otkupljuje pšenicu ovogodišnjeg roda po cijeni od 18 dinara /nešto više od 0,15 evra/ po kilogramu sa uračunatim PDV-om, saopšteno je juče sa novosadske Produktne berze. 

Novu pšenicu otkupljuje Republička direkcija za robne rezerve putem Produktne berze, a zainteresovani više informacija mogu naći na internet stranici berze.

Ukupna količina pšenice koju žele da otkupe Direkcija i Berza je 28.144 tona, a trenutno je za aplicirano više od 22.000 tona, pa će otkup trajati do daljeg.

U saopštenju se napominje da žetva pšenice i dalje nije u potpunosti završena, a glavni razlog sporosti žetvenih radova su nepovoljni vremenskim uslovi – kiša, što nepovoljno utiče i na kvalitet zrna.

Vrijednost ostvarenog robnog prometa na berzi iznosila je oko 16 miliona dinara /oko 141.000 evra/, odnosno 705 tona robe, te je finansijski obim prometa bio veći za 14,5 odsto u odnosu na prošlu sedmicu, dok je količinski bio manji za 3,16 odsto.

Cijena pšenice takozvanog SRPS kvaliteta zadržala je stabilan cjenovni nivo od prošle sedmice i iznosi 18,15 dinara /nešto više od 0,15 evra/ po kilogramu s uračunatim PDV-om.

U istom periodu kukuruzom se putem Berze trgovalo po jedinstvenoj cijeni od 18,48 dinara /skoro 0,16 evra/ po kilogramu sa uračunatim PDV-om, što u odnosu na prošlu sedmicu predstavlja pad cijene “žutog zrna” od 1,18 odsto.

Sojinim zrnom putem Berze trgovalo se po prosječnoj cijeni od 43,56 dinara /oko oko 0,37 evra/ po kilogramu s uračunatim PDV-om, što je u odnosu na prošlu sedmicu jeftinije za skoro tri odsto, čime je nastavljen višesedmični negativni trend. Srna

Izvor