Home / Sve vijesti / Politika / ЕЛИС: Признање Косова није неопозиво

ЕЛИС: Признање Косова није неопозиво

ЕЛИС: Признање Косова није неопозиво

03.11.2017. – 8:43

ИСКРА на Фејсбуку

Балкан (Фото: Sputnik)

Извршни директор Међународне адвокатске коморе са сједиштем у Лондону Марк Елис сматра да је тешко за /самопроглашено/ Косово да тврди да је признање државе трајно неопозиво и истиче да не постоји општа забрана да се повуче једном издато признање.

Елис је рекао да је признање држава у међународном праву политички акт, па је слично томе и повлачење признања независности политички акт.

„Не постоји општа забрана да се повуче једном издато признање“, изјавио је Елис за „Радио Слободна Европа“ након што су власти у Србији објавиле да је јужноамеричка држава Суринам повукла признање Косова као независне државе, а косовских власти навеле да о томе још нису званично обавијештене.

Према Елисовим ријечима, у међународном праву постоје двије главне теорије о признавању држава – конститутивна и декларативна.

Према конститутивној теорији, држава је држава једино ако је признаје значајан број других држава, а декларативна теорија процјењује да ли држава испуњава објективне критеријуме државности и на основу ње је признање друге државе ирелевантно за статус државности, рекао је Елис.

Он је навео да је, уопштено гледано, на основу декларативне теорије, признање државе у међународном праву политички акт, за разлику од законског.

„Сходно томе, у међународном праву не постоји дужност да се држава призна, нити право да држава буде призната. Слично томе, повлачење признања је политички акт, и као такав не постоји општа забрана или обавеза о повлачењу једном признате државе, као што је случај Суринама. Према томе, мислим да је тешко за Косово да тврди да је признање државе трајно неопозиво“, истакао је Елис.

РТРС, Срна

Izvor