Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / „Energolinija“ i UIO BiH na sudu zbog 1,9 miliona KM

„Energolinija“ i UIO BiH na sudu zbog 1,9 miliona KM

– Stečajni upravnik „Energolinije“ osporava potraživanja UIO
– Odgođena glavna rasprava koja je trebalo da bude održana danas
– Za isti iznos vođen spor i pred Osnovnim sudom, presuda u korist „Energolinije“

BIJELJINA – „Energolinija“ u stečaju iz Zvornika pokušava sudski poništiti potraživanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH za porez na dodatnu vrijednost u iznosu od 1,9 miliona KM.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je trebalo da bude održana glavna rasprava po ovoj tužbi, ali je zbog nedolaska predstavnika UIO, ročište odgođeno za 3. april.

„’Energolinija’ je 24. aprila 2017. godine podnijela tužbu kojom traži da se utvrdi da je neosnovano potraživanje UIO, Regionalni centar Tuzla u iznosu 1,91 miliona KM. „Energolinija“ u tužbi tvrdi da ovo potraživanje ne može biti razvrstano u opšti isplatni red i da tuženi nema pravo namirenja iz predmeta opšteg isplatnog reda“, rekli su u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Stečajni upravnik „Energolinije“ Goran Marković rekao je danas za CAPITAL da je potraživanje UIO u potpunosti neosnovano i da ga zbog toga nije ni priznao.

„Radi se o iznosu koji UIO potražuje po osnovu PDV-a. Oni su našli neku svoju cifru za koju mislimo da nije realna. Prema mom mišljenju to potraživanje ne postoji, a na sudu je da donese konačnu odluku“, rekao je Marković.

Dodao je da potraživanja nisu osnovana potvrđuje i presuda bijeljinskog Osnovnog suda u korist „Energolinije“, a u prekršajnom postupku koji je protiv nje pokrenula UIO tražeći isti iznos kao u sporu koji se vodi pred privrednim sudom.

„U Osnovnom sudu je „Energolinija“ oslobođena za taj iznos. Oni su se žalili na tu presudu i sada je spor na Okružnom sudu“, kazao je Marković.

„Energolinija“ je u stečaj otišla krajem 2016. godine. Radi se o privatnoj firmi koja je bila u vlasništvu Litvanaca i koja se nalazi pod istragom tužilaštva zbog nenamjenskog trošenja 19,4 miliona KM kredita koji joj je odobrila Investiciono-razvojna banka RS.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , , , , , ,

Izvor