Home / Sve vijesti / Ekonomija / ESMA upozorila na rizike koje nose kriptovalute

ESMA upozorila na rizike koje nose kriptovalute

BRISEL, Evropski regulator za finansijska tržišta upozorio je ulagače na moguće zamke pri kupovini digitalnih valuta, eksperimentalnom i neregulisanom obliku prikupljanja kapitala putem Interneta koji je posebno primamljiv novim kompanijama.

Evropska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) objavila je u ponedjeljak da su početne ponude digitalnih valuta (ICO-i) neregulisane, netransparentne, da podliježu velikim oscilacijama i nisu tehnološki testirane.

“ICO-i su ekstremno rizična i visoko špekulativna ulaganja”, naglasili su u ESMA-i, upozoravajući na rizik “kompletnog gubitka vašeg ulaganja”.

“Mnoge valute odnosno tokeni… nemaju sami po sebi nikakvu vrijednost i samo omogućuju pristup odnosno korišćenje određene usluge/proizvoda”, kažu u agenciji, upozoravajući izdavače digitalnih valuta da bi mogli biti obuhvaćeni postojećim propisima.

ESMA se tako pridružila švajcarskim i američkim regulatorima u zahtjevu za strožom kontrolom kriptovaluta. Kina je zabranila ICO-e.

Kreiranjem i izdanjem digitalnih tokena preduzetnici nekad u roku od nekoliko sati prikupe desetine miliona dolara – uz vrlo ograničen regulatorni nadzor. Kupci tokena ne dobijaju udio u projektu odnosno vrijednosnici.

ICO-i su podstakli snažan rast vrijednosti svih kriptovaluta, te je njihova ukupna tržišna kapitalizacija poskočila s oko 17 milijardi dolara na početku godine na 180 milijardi dolara u prvoj polovini septembra, napominje Reuters.

 

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , ,

Izvor