Home / Svijet / “Floridi preti uništenje. Ne možete se sakriti. Bežite!”

“Floridi preti uništenje. Ne možete se sakriti. Bežite!”

Uragan Majkl koji se kreće ka obalama američke jugoistočne države Floride ojačao je u kategoriju četiri, javio je jutros američki Nacionalni centar za uragane.
Taj centar je uragan Majkl označio kao “izuzetno opasan”.
Uragan je praćen naletima vetra od 210 kilometara na sat i treba danas da stigne do američke obale kod Floride, prenosi agencija Frans pres.
Oluja je vrlo brzo prerasla iz tropske depresije u uragan opasne jačine. Očekuje se da će kad stigne do Floride biti jedan od najtežih uragana koji je zabeležen u toj oblasti, s opasnim plimnim talasima koji mogu da dostignu do četiri metra.
Kako prenosi AP zvaničnici Floride javili su da je oko 375.000 ljudi duž obala Meksičkog zaliva ili dobilo naređenja da se evakuiše ili im je preporučeno da se evakuišu. Ipak se strahuje da neki nisu poslušali pozive da se sklone od ove oluje koja se brzo kreće preko toplih voda Meksičkog zaliva.
Guverner Floride Rik Skot rekao je da bi Majkl, “monstruozna oluja”, mogao da donese “totalno uništenje”. “Ne možete se sakriti od poplava. Bežite, evakuacija je naređena”, istakao je guverner. Zabrinuti meteorolozi kažu da uragan ima potencijal da postane jedan od najtežih oluja u istoriji tog dela Floride.