Home / Sve vijesti / Kultura / ФОЧА: У Музеју Старе Херцеговине отворена изложба о Андрићу

ФОЧА: У Музеју Старе Херцеговине отворена изложба о Андрићу

ФОЧА: У Музеју Старе Херцеговине отворена изложба о Андрићу

05.12.2017. – 15:41

ИСКРА на Фејсбуку

Изложба „Чудесни Андрић 1892-2017“, у организацији Српске централне библиотеке „Просвјета“ Фоча и Народне библиотеке Ужице, отворена је данас у галерији Музеја Старе Херцеговине.

Аутори изложбе, настале поводом 125 година од рођења нашег нобеловца су Анђа Бјелић, Драгана Ристановић и Илија Смиљанић, библиотекари Народне библиотеке Ужице. Они су на 15 паноа, поред Андрићевог књижевног рада, дипломатске каријере, приче о Нобеловој награди и Задужбини Ива Андрића, приказали и његов однос са сарадницима, колегама и женама.

„Из Андрићевог живота који је врло интересантан, ми смо хтели да ‘извучемо’ оно што је есенцијално за њега а то је какав је био његов однос према другима, како су се други, првенствено његови пријатељи односи према њему, а дотакли смо се и његовог рада у дипломатији који је такође јако интересантан“, изјавила је коауторка изложбе Анђа Бјелић.

Изложба садржи, додаје Бјелићева, и осврт на Андрића у умјетничким дјелима.

„То је само један сегмент који смо навели у сликарству и вајарству, просто да се види какав пијетет имамо према њему у Србији и Републици Српској, и не само на овим просторима већ и много шире јер је Андрић преведен на 36 језика и још се увек преводи, а делатност Задужбине Иве Андрића је да даје ауторска права и да непрекидно шири ту дивну Андрићеву мисао“, поручила је Бјелићева.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је отварајући изложбу казао да је изложба едукативног карактера, с намјеном да подсјети на рад нашег великог писца и укаже на најзначајније сегменте из његовог живота.

„Андрић је писац који говори о периоду у Босни који је био тежак и бременит окупацијама, а који је изњедрио многе ликове који су некако ‘ишчашени’ из свог времена и који су, на свој начин, карактеризација тог времена, а у свему томе трагао је за основним смислом људског постојања“, нагласио је Машић.

Изложба у Фочи гостује у оквиру пограничне међурепубличке сарадње, и биће доступна посјетиоцима до 12. децембра.

Izvor