Home / Sve vijesti / Ekonomija / „Gasprom“ ocjenjuje lokaciju za fabriku u Zvorniku

„Gasprom“ ocjenjuje lokaciju za fabriku u Zvorniku

BANJALUKA – Predstavnici kompanije “Gasprom”, projektanti i inženjeri stižu početkom septembra u Zvornik kako bi ocijenili lokciju za gradnju postrojenja za gas, vrijednosti preko 70 miliona evra, saznaje CAPITAL.

gasprom zvornik

Riječ je o postrojenju u kojem gas prelazi iz gasnog u tečno stanje. Na taj način se obim gasa smanjuje 600 puta i onda je njegov transport vrlo jeftin.

U decembru prošle godine tadašnji vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas-Res” Slobodan Puhalac i predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća “Gazprom SPG Tehnolodži” Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali su sporazum i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća. Tada je i najavljena gradnja fabrike u Zvorniku.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović potvrdio je da je nađena jedna lokacija u gradu Zvornik pogodna za gradnju postrojenja.

„Lokacija je u blizini puta i povezana s infrastrukturom, doći će da vide da li zadovoljava uslove, nakon čega bi počelo uređenje i projektovanje, dok se prizvodi oprema za to postrojenje u Rusiji“, rekao je Perović.

Predstavnici kompanije “Gasprom” i u aprilu su bili u Zvorniku i obilazili lokacije za gradnju postrojenja. Tada je pomenuta i mogućnost da se u budućnosti uz postrojenje u Zvorniku grade i hladnjače ili postrojenja za proizvodnju struje jer će se prilikom pretvaranja gasa iz gasnog u tečno stanje stvarati energija koju treba iskoristiti.

CAPITAL: S. Šurlan

The post „Gasprom“ ocjenjuje lokaciju za fabriku u Zvorniku appeared first on INFORMACIJA JE KAPITAL – Capital.ba.

Izvor