Home / Društvo / Glumci i zaposleni u Narodnom uz smenjenog Hubača

Glumci i zaposleni u Narodnom uz smenjenog Hubača

Zaposleni u Narodnom pozorištu u Beogradu uputili su zahtev upravniku te ustanove, Dejanu Saviću, da podnese ostavku i da bude preispitana odluka o smeni v.d. direktora Drame, Željka Hubača.
Nakon što je smenjen vršilac dužnosti direktora Drame tog teatra Željko Hubač, a na njegovo mesto trebalo da bude postavljen redfitelj Jug Radivojević, oglasili su se i zaposleni koji su zatražili povratak Hubača i ostavku direktora nacionalne kulturne institucije Dejana Savića.
U međuvremenu, Jug Radivojević je odbio postavljenje na mesto direktora Drame (umesto Hubača), a zaposleni u Narodnom pozorištu su pozdravili njegovu odluku.
Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, pozdravila je odluku Radivojevića da ne prihvati mesto dirktora Drame Narodnog pozorišta, ocenivši da je time pokazao razumevanje za trenutnu situaciju u kojoj se ova ustanova nalazi.
Ona je pozvala Ministarstvo kulture i informisanja da se uključi u ovaj slučaj, kako bi trenutna situacija bila razrešena i da iskoristi nadležnost koju ima nad ovom ustanovom i vrati Željka Hubača na funkciju koju je prethodno obavljao.
Ona je naglasila i da grupa umetnika koja zahteva preispitivanje odluke o smeni Hubača, neće odustati od zahteva da upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić napusti tu funkciju.
“Ovo je šamar, ovo je negiranje uspeha. Dejan Savić je doveo našu kuću u krizu, jer je direktnim smanjivanjem budžeta dramskog repertoara ugrozio naš kontiunuitet i doveo u pitanje sezonu. ’Iz aviona’ je vidljivo da Dejan Savić mora da ode sa mesta upravnika Narodnog pozorišta”, rekla je ona.
Na konferenciji za novinare, umetnici Narodnog pozorišta su pročitali saopštenje pod nazivom “Nije umetnički ćutati”, gde navode da je zbog bahatosti uprave, na čelu sa upravnikom Narodnog pozorišta Dejana Savića, dovedena u pitanje čitava sezona i upitali: “Kome smeta uspešan repertoar?”.
Potpisinici saopštenja, između ostalog, su:
Olga Odanović, Dušanka Stojanović Glid, Branko Jerinić, Nataša Ninković, Slobodan Beštić, Nela Mihajlović, Bane Vidaković, Sena Đorović, Nebojša Dugalić, Tanja Mandić Rigonat, Boris Pingović, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Anja Mandić, Igor Đorđević, Danijela Ugrenović, Vuk Kostić, Anđelka Tadić, Zoran Ćosić, Aleksandar Srećković, Darko Tomović, Hadži Nenad Maričić, Miloš Đorđević, Bojan Krivokapić, Aleksandar Đurica, Pavle Jerinić, Nada Šargin, Marina Medenica, Jasmina Urošević, Danica Stevanović, Miloš Obrenović, Saša Tanasković, Željko Hubač.