Home / Sve vijesti / Politika / Golić: Za izradu planova za upravljanje otpadom obezbijeđeno dva miliona maraka

Golić: Za izradu planova za upravljanje otpadom obezbijeđeno dva miliona maraka

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da će planove za upravljanje otpadom za Srpsku, FBiH i Brčko distrikt uraditi kancelarija Regionalnog centra za životnu sredinu za BiH, za šta su dva miliona KM obezbijedile švedska organizacija SIDA i druge međunarodne istitucije.

“Ova sredstva biće dovoljna da se izrade strateški dokumenti koji su neophodni da bismo mogli povlačiti bespovratna sredstva. Najvažnije je da budžeti neće biti opterećeni za njihovu izradu”, rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da će biti izrađene i strategije za zaštitu životne sredine za sva tri entiteta, a skup tih strategija činiće jednu koja će biti kontakt tačka za EU.

“Međunarodni donatori prepoznali su da smo sve zakonske propise uskladili sa evropskim direktivama. Ovo je najbolji dokaz da ispunjavamo sve pretpostavke koje se od nas traže po osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, rekla je Golićeva.

srebrenka golic

Prema njenim riječima, Regionalni centar za životnu sredinu za BiH će izraditi dokumente angažovanjem međunarodnih eksperata u toj oblasti koji će dati smjernice na koji način rješavati pitanje otpada u svim regijama i oblastima koje za sada nisu riješene.

Golićeva je navela da plan upravljanja otpadom proizilazi iz Strategije za upravljanje otpadom Republike Srpske, koju je već usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Direktor Regionalnog centra za životnu sredinu za BiH Lejla Šuman istakla je da se BiH i Republika Srpska, ali i sve zemlje u okruženju susreću sa velikim problemom upravljanja otpadom.

ekologija samit

Ona je izrazila zadovoljstvo što skupu prisustvuju predstavnici lokalnih zajednica, komunalnih preduzeća, te stručnih institucija i organizacija civilnog društva koji će biti glavni akteri u cijelom procesu izrade plana.

Šumanova je na podršci za izradu ovih dokumenata i obezbijeđenim finansijskim sredstvima zahvalila agenciji SIDA, Ambasadi Švedske u BiH, kao i Evropskoj komisiji.

(Srna)

Izvor