Home / Nauka i tehnologija / Hit u najavi: Srpska formula uskoro na stazi; domaće gume i motor

Hit u najavi: Srpska formula uskoro na stazi; domaće gume i motor

Posle tri godine rada i razvoja, srpska formula “morava” uskoro će ugledati svetlost dana.
Izrada bolida, po svim standardima FIA, u završnoj je fazi i Srbija bi do proleća 2019. mogla da se podiči formulom koja će svojim performansama, ali i niskim troškovima proizvodnje i održavanja, omogućiti pre svega srpskim automobilistima da usavrše svoja znanja i veštine, pišu Večernje novosti.
Formula “morava” je koncept koji je razvijen u saradnji sa legendarnim inženjerom Formule 1 Enrikeom Skalabronijem. Kako otkriva za list Zoran Stefanović, vlasnik Stefan GP tima, ovaj bolid će pokretati modifikovani motor koji je svojevremeno pravljen u fabrici DMB u beogradskoj Rakovici.
“Reč je o motoru koji je nekada ugrađivan u “jugo” i “zastavu 101”. Maksimalna snaga motora je 100 KS i uz ubrzanje od 4 do 4,5 sekundi do 100 kilometara, u zavisnosti od prenosa, dostizaće maksimalnu brzinu od 225 kilometara na čas. Bolid ima sve bezbedonosne elemente FIA standarda 2018”, otkriva Stefanović.
Posle testiranja vozila u tri do četiri trke, u planu je organizacija domaćeg i regionalnog šampionata.
“Ono što je bila moja osnovna ideja i zahtev jeste da se sve što može pravi u Srbiji. Pravićemo, dakle, sve osim kočnica, rezervoara za gorivo i točkova u našoj zemlji, u našim radionicama”, kaže Stefanović.