Home / Sve vijesti / Kultura / Хор Лучинушка опчинио Алексинац!

Хор Лучинушка опчинио Алексинац!

Са путовања у Алексинац са хором Лучинушка (16.6.2018.)

У граду се дуго шушка:
Певаће хор Лучинушка.

Реч словенске песме носе,
И дух дедова – јунака;
Луч сунца и хладне руже,
Топле руке наших бака.

Све мудрости наслеђене
Пренећемо нашој деци:
Часна крв тече кроз вене,
Ти речено не пореци!

Славне битке и светиње,
Неуморни корак напред –
Кроз снег, маглу, блато, иње,
За слободу, љубав и ред.

Лете ноте, грми песма,
Гађа срце као пушка.
Славна, непресушна чесма
Вечног братства – Лучинушка!


У Дому културе Алексинац је 16. јуна одржан концерт Хора словенске песме „Лучинушка“, у оквиру Летњег програма Алексинца. Певале су се песме на српском, руском, чешком и словачком језику. Публика је била одушевљена наступом хора, а најлепше, ритмичне песме су тражили да се понове.

Подсећања ради, хор је основао проф. Андреј Тарасјев пре 46 година. Кроз тај хор је прошло око 250 девојака и десетак момака.

„У овој заједници је свако задужен за нешто – неко да сакупи ноте, неко да обавештава када имамо пробе, неко да хумором уноси позитивну енергију у хор“, изјавила је на концерту конферансје Бранислава Марковић.
Хору су дириговале Милка Родић Пајевић и Мирјана Николић, од музичке пратње слушали смо хармоникаше Милоша Добрића и Бранимира Вулића, као и гитаристе Јовицу Миљковића и Градимира Спасића.

Хор је извео композиције: „Лучинушка“, „Јечам жела“, „Жубор вода жуборила“, „Ой, черная си чeрна“, „Густа ми магла паднала“, „Ангел Сулико“, „Плещут холодные волны“, „У дубокеј долине“, „Коробейники“, „Катюша“, „Тамо далеко“ и др.

„Волимо да певамо и песнике: Пушкина, Љермонтова, Прерадовића, Јакшића, али треба напоменути да смо првипевали Окуџаву – пре Шербеџије и других извођача“, напоменула је конферансје Бранислава Марковић.

Пре концерта, чланови хора су посетили чувене светиње из алексиначког краја: Цркву Св. архангела Михаила и Гаврила, Манастир Свети Роман, Цркву Свете Тројице у Горњем Адровцу и Манастир Липовац.

Свима препоручујем да посетите неки наредни концерт хора „Лучинушка“ и уживате у братској љубави и традицији о којој оне певају, а до тада вам доносим део атмосфере са путовања у Алексинац преко фотографија.

Дајана Лазаревић,

За АС Инфо: http://asinfo.info/