Home / Sve vijesti / Ekonomija / HPB kupuje Jadransku banku

HPB kupuje Jadransku banku

ZAGREB, Hrvatska poštanska banka (HPB) objavila je da je Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) uputila obvezujuću ponudu za kupovinu Jadranske banke.

HPB ima namjeru preuzeti vlasnički udio u Jadranskoj banci te je 20. aprila uputila obvezujuću ponudu za kupovinu i prijenos akcija  postojećem većinskom vlasniku Jadranske banke – Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, objavili su iz HPB-a putem Zagrebačke berze.

Za potrebe provedbe moguće transakcije potrebno je ishoditi i odobrenja, pa je ponuda u tom smislu uvjetovana prethodnom suglasnosti regulatora, ali i prethodnim suglasnostima Nadzornog odbora i Glavne skupštine HPB”, navodi se u obavještenju

Akcije  Jadranske banke nisu uvrštene na tržište pa će transakcija biti provedena izvan berze, a kako prema Zakonu o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava DAB predstavlja i manjinske akcionare Jadranske banke, HPB nije u obvezi objaviti javnu ponudu za preuzimanje, zaključuje se u saopštenju HPB-a.

DAB je početkom oktobra 2015. godine otvorio sanacijski postupak nad Jadranskom bankom.

Sredinom februara prošle godine DAB je objavio javni poziv za kupnju stopostotnog udjela u Jadranskoj banci, a rok za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju Jadranske banke istekao je u maju 2017. godine.

HPB je u septembru prošle godine objavio da će provesti dubinsko snimanje radi potencijalnog sticanja Jadranske banke, a predsjednik Uprave HPB-a je krajem prošle godine izjavio da su pregovori oko preuzimanja Jadranske banke u završnoj fazi.

Jadranska banka nam je interesantna i zbog tržišta u Dalmaciji i zato što mislimo da je to mala i dobro očišćena banka. Potencijalno preuzimanje drugih manjih banaka je moguće, ali nam nije primarno i nije nam osnovni fokus”, istakao je tada Vuić. Hina

Izvor