Home / Sve vijesti / Politika / Вучић након састанка с Путином: Детаљно сам га упознао са ситуацијом на KиМ, о томе шта светски играчи желе, каква је улога Русије и какву подршку Србија очекује; нема теме које се нисмо дотакли
Moskva, 2. oktobra 2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Вучић након састанка с Путином: Детаљно сам га упознао са ситуацијом на KиМ, о томе шта светски играчи желе, каква је улога Русије и какву подршку Србија очекује; нема теме које се нисмо дотакли

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, након састанка са руским председником Владимиром Путином, да је у Москви наишао на разумевање, искрен и пријатељски став руског председника према српском народу и Србији.

Вучић је рекао да му је Путин после састанка казао да ће се видети у Београду и да очекује да ће се за две до три недеље знати када ће тачно доћи у посету.

Он није хтео да износи детаље разговора, наводећи да не би било фер да о томе сада говори пред јавношћу.

“Русија је важан партнер Србије у свим политичким питањима”, казао је кратко Вучић.

Према његовим речима, политика је била доминантна тема, а посебно ситуација на Косову, о чему су разговарали око 50 минута од укупно два сата.

Додао је и да је ситауција у региону била важан тема, као и даље унапредјивање економске, војне сарадње и у области туризма.

Он је казао да је Путину поновио свој став према чланству у Нато.

“Ми имамо пристојне односе са свим савезима, али Србија нема никаве аспирације и тежње да буде део НАТО, она жели да сачува своју самосталност, зато и опремамо нашу војску да можемо да се изборимо са опасностима”, рекао је Вучић.

Навео је и да се разговарало о гасу и прављењу гасних станица, како би течни гас долазио до најудаљенијих делова земље.

Разумевање и пријатељски став Путина

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је наишао на разумевање и искрени и пријатељски став председника Русије Владимира Путина и Руске Федерације по питању Kосова и Метохије.

Вучић је новинарима у Москви, након састанка са Путином, рекао да је руског председника упознао до најситнијих детаља о комплетној ситуацији на Kосову, о томе шта велики светски играчи желе, каква је улога Русије и какву подршку Србија очекује.

“Наишли смо на разумевање, на искрени и пријатељски став Путина и Русије према српском народу и Србији”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је било речи и о конкретним корацима о којима, каже, не може да говори.

Вучић је захвалио Путину на подршци коју пружа српском народу.

Путин засигурно долази у Србију

Председник Руске Федерације Владимир Путин засигурно долази у Србију, а датум његовог доласка ће бити познат за две до три недеље, најавио је председник Србије Александар Вучић новинарима у Москви, након разговора са шефом руске државе.

Вучић је рекао да је Путин тражио од сарадника да му одреде датум посете Србији.

“Путин је рекао сарадницима да му нађу датум за посету Србији. То значи да Путин сигурно долази у Србију”, рекао је Вучић.

Kада, како је објаснио, тражи да му одреде датум, онда то значи да ће засигурно посетити Србију.

Да је Путин рекао само “долазим”, то не би значило и да ће посета бити реализована, објаснио је Вучић. Вучић је рекао да је задовољан искрено пријатељским ставом који је Путин показао.

“Путин поштује Србију и жели да помогне Србији и на томе сам му захвалан”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је данас најпре имао тет-а-тет састанак са Путином, а затим и у сусрет у ширем саставу делегација на коме се разговарало о Путинивој посети Србији.

Нема теме које се нисмо дотакли

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је приликом сусрета са председником Русије Владимиром Путином разговарао о свим важним регионалним темама, Републици Српској, БиХ, референдуму у Македонији.

Након сусрета са Путином, Вучић је новинарима рекао да је било речи о комплетној ситуацији у региону, те да не постоји важна регионална тема које се нису дотакли.

“Не постоји важна регионална тема које се нисмо дотакли и не само дотакли, већ детаљно анализирали. У складу са тим, очекујем да посета председника Путина донесе много конкретних економских резултата, да одмах доведе до убрзаног раста наше трговинске размене”, рекао је Вучић.

Председник Србије навео је и да од Русије очекује једнако снажну и још снажнију подршку у међународним форумима, подршку територијалном интегритету Србије, као и подршку за “независно, слободно и самостално” одлучивање због кога је Србија цењена и поштована.

Детаљно сам упознао Путина са ситуацијом на KиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у разговору са председником Руске Федерације Владимиром Путином најмање 45 – 50 минута тема била Kосово и Метохија и да га је детаљно и темељно упознао са ситуацијом.

Упитан да ли је Путина упознао са “планом о разграничењу”, Вучић је рекао да нема шта да прича о плану који су одбациле и земље ЕУ, и Албанци и Срби.

“Мислио сам да је то рационално решење, али нико други није мислио. Причао сам о ситуацији, о страховима које имам уколико би се провокације наставиле и уколико би постојали било какви напади на живот и имовину нашег народа на KИМ”, рекао је Вучић.

Kако је додао више информацфија о томе не може да да јер то, како је рекао, не би било фер ни према председнику Путину нити према нашој јавности.

Путин и ја смо се о свему сложили, добили смо све што смо тражили

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у данашњем разговору са руским председником Владимиром Путином добијено све што је тражено и да су се сложили о свему што су биле теме разговора.

“Добили смо све што смо тражили. О свему смо се сложили”, казао је Вучић руској агенцији Тас с и додао да детаље разговора са руским председником не може да открије.

Тас с преноси да је Вучић новинарима у Москви, након разговора са руским председником, рекао да је задовољан исходом и да је Путину захвалио на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

“Нисмо много очекивали, само једну ствар – наставак овог рада. И веома сам задовољан одговором председника Путина и ја сам му рекао ”Хвала Вам пуно, драги пријатељу, хвала Вам пуно, цењени председниче, што заједно са нама одржавате територијални интергритет Србије, али и међународно право. То је веома важно за Србију”, навео је Вучић.

 

više na nspm.rs