Home / Sve vijesti / Ekonomija / Hrvati tvrde: Lidl u Srbiji jeftiniji – da li je baš tako?

Hrvati tvrde: Lidl u Srbiji jeftiniji – da li je baš tako?

Prvi put kompanija Lidl će tačno u četvrtak u 8 ujutru otvoriti svoja vrata u Srbiji sa pet prodavnica u Beogradu i 11 u drugim gradovima (Bor, Kragujevac, Niš, Leskovac, Smederevo, Subotica, Sombor, Užice, Šabac, Novi Sad i Zrenjanin)..
Lidl, koji je zaposlio 1.500 ljudi, već je objavio katalog sa cenama proizvoda, a hrvatski mediji prenose da su svi ti proizvodi zbog poreskih opterećenja i veće kupovne moći kod njih uglavnom skuplji.
Da li je tako?
Tako testenina italijanskog brenda COMBINO u Srbiji košta 44,99 dinara, dok je u katalogu za Hrvatsku ona 3,89 kuna odnosno 62 dinara (u oba kataloga je na akciji).
Ženske helanke u Lidlovim prodavnicama u Srbiji biće 499,99, dok su u Hrvatskoj 29,99 ili 478 dinara.
Donji deo trenerke za dečake košta 599,99, a u prodavnicama Lidla u komšiluku, 47,99 odnosno 765 dinara.
Naravno, osim kupovne moći i poreskih dažbina, treba uzeti u obzir i prosečnu platu, koja je u Hrvatskoj 835 evra, dok je prosečna zarada u Srbiji, prema poslednjim podacima bila 49.202 dinara.
Takođe, pre tri godine Lidl je bio treći igrač na tržištu Hrvatske, međutim, Konzum je drugi kvartal ove godine pao na ispod 20 odsto udela u tržištu, dok je Lidl na drugom mestu napredovao do 11,7 odsto. Prema pisanju medija, u Hrvatskoj Lidl ima marže od 30 odsto.