Home / Sve vijesti / Ekonomija / Posao / I građevinci odlaze za boljom zaradom

I građevinci odlaze za boljom zaradom

BANJALUKA – Prijeti li regionu nedostatak građevinskih i sezonskih radnika? Ova građevinska sezona, izgleda, samo je upozorenje pred pojavu koja može uticati na realizaciju privatnih i državnih projekata.

U Trebinju, koje slovi za veliko gradilište, nedostatak građevinaca osjetili su na početku sezone.

Bolje zarade i blizina granice Evropske unije, razlozi su zašto građevinci odlaze. Proljetos, dio njih nije sačekao završetak objekata u izgradnji, jer su nove poslove našli su u Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Sloveniji…

Poslodavci ističu, bilo je perioda u aprilu i maju kada im je falilo radne snage. Angažman je funkcionisao po sistemu domino-efekta pa su radnici dolazili su sa strane, iz Bratunca, Srebrenice, Foče jer nisu imali posla u svojim sredinama.

Nezvanično, satnica u građevini je od 3,5 do devet maraka, zavisno od stručnosti. Rijetki, koji su pristali na razgovor, kažu da, ako i dođu školovani građevinci, moraju ga obučiti. Kada prođe taj period, oni odlaze jer su plate u EU duplo veće nego kod nas.

Zanatlija je izuzetno malo, nedostaje zidara i tesara pa dio finalnih poslova odrađuju podizvođači iz regiona.

Radna mjesta napuštaju i stalno zaposleni. Problem je što BiH nema potpisan sporazum o zapošljavanju sa Hrvatskom. Zvono za uzbunu ove godine se oglasilo i u sezonskim poslovima u poljoprivredi. Bez pretpostavke o posljedicama, mogao bi, već naredne godine, prerasti u problem širih razmjera. RTRS

Izvor