Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Industrijska proizvodnja povećana za 4,2 odsto

Industrijska proizvodnja povećana za 4,2 odsto

BANJALUKA, Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj za prva četiri mjeseca ove godine veća je za 4,2 odsto u odnosu na isti period lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano prema područjima djelatnosti, u prva četiri mjeseca najveće procentualno povećanje proizvodnje od 22,1 odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period, ostvareno je u sektoru proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji.

U prerađivačkoj industriji je u ovom periodu zabilježen pad proizvodnje od 2,2 odsto, dok je pad proizvodnje od 6,7 odsto bio u sektoru vađenja ruda i kamena.

Kada je riječ o ekonomskoj namjeni proizvoda, najveće procentualno povećanje proizvodnje od 18,6 odsto u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period ostvareno je kod energije.

Najveći procentualni pad proizvodnje u ovom periodu od 29,7 odsto zabilježen je kod kapitalnih proizvoda.

Prosječan broj zaposlenih radnika u industriji Srpske je u aprilu u odnosu na mart veći za 0,3 odsto, dok je za prva četiri mjeseca ove godine broj zaposlenih veći za tri odsto u odnosu na isti period lani. Srna

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, ,

Izvor