Home / Društvo / Intervju sa blogerkom Kanom Tomašević

Intervju sa blogerkom Kanom Tomašević

Lepa crnogorka KANA TOMASEVIC,jedan je od najpoznatijih blogera EX YU prostora ali i Nacelnik Direkcije za prvi nivo kontrole u Ministarstvu finansija Crne Gore.Pojasnila je za citaoce OSA posao blogera,govorila o modnim trendovima,cime je osvojila sebe a cime druge te sta je u modi nepogresivo a gde moze da se pogresi.

NEPOGRESIVO JE BEZVREMENSKI STAV STAVITI ISPRED PROLAZNOG TRENDA

1.ZANIMANJE BLOGERA JE PO DEFINICIJI STA?
Sa sve raširenijom upotrebom interneta, veliki broj korisnika, svih godina, odlučuje se da otvaranjem bloga ili profila na društvenim mrežama dopre do što većeg broja ljudi, iskaže svoje ideje, mišljenje, iskustvo, ali i da lijepo zaradi. Dakle, blog izgleda kao zanimljivo mjesto na internetu na kojem možete da pronađete brdo savjeta, interestantne priče i savršene fotografije. Ali ova digitalna forma je, po mom mišljenju, više od toga, pa blog možemo definisati i kao vrstu posla koja uspješno može da se obavlja i na našim prostorima, a blogere kao prave male preduzetnike koji su, zapravo, unovčili svoj uticaj i vrijednost na društvenim mrežama.
2.KAKO JE POCELO VASE ZANIMANJE I SA KIM I NA KOJI NACIN SARADJUJETE?NA SVOJIM BLOGOVIMA PISETE O CEMU?
Posao modne blogerke je, u mom slučaju, došao sasvim spontano, i to negdje prije 2 godine, kada sam počela da radim blog za online magazin Chiwelook. Moj nemirni duh je tražio način za ispoljavanje kreativnosti i želja mi je bila da stvorim sebi prostor na kojem bih se mogla izražavati, pa je modno blogovanje nekako bilo logičan izbor, jer je moda nešto što me oduvijek zanimalo. Za mene, moda i modno blogovanje su nešto što vidim kao interesantan vid zabave i hobi, koji me ispunjava i relaksira nakon napornih dana na poslu, i nešto su u čemu istinski uživam. Kroz blog koji pišem želim da dam i neka svoja razlišljanja o temama koje su interesantne svakoj djevojci, i na taj način, i sebe kao osobu želim da približim onima koji prate moj rad. Nakon saradnje sa Chiwelookom, došle su saradnje i sa beogradskim portalom Jolly Woman, zatim Balkan Stars-om i Adria Daily magazinom. Posao blogerke mi je donio i učešće u brojnim projektima koji su me zaista oplemenili kao osobu. U svojim blogovima bavim se uglavnom modnim temama, uz dozu ljepote i lifestyle-a, pa sam, samim tim imala priliku da promovišem modne brendove kao što su Piazza Italia, Legend, Frankin & Marshall, Fusion De Mode, Hana Olajić Fashion, Marina Banović,Fantasia di Yeya,   Petite Jolie, Lisca, zatim kozmetiku Essence, Revlon i Inglot (kroz saradnju sa Cosmetics i Mil Pop marketima), ali i veoma zanimljive turističke destinacije i projekte poput Waikiki resorta (bila sam njihovo zaštitno lice) i La Perla kompleksa (uključujući i njihov sjajni projekat “Love Show). Kada govorimo o načinu saradnje i zaradi, svi domaći ali i svjetski blogeri će vam reći da ne očekujete previše u prvih godinu do tri, posebno ne veliku novčanu zaradu. Međutim, ovi počeci su lijepi jer zaradu ostvarujete kroz takozvanu marketing kompenzaciju, u smislu da od brendova koji žele da se reklamiraju preko vas dobijate određene proizvode ili usluge, a vaše je da ih reklamirate i donosite im profit. Na ovaj način, dobijate, recimo, sponzore u vidu šminke i frizure, na koje nama djevojkama odlazi dosta novca. Od brendova i dizajnera dobijate proizvode za reklamiranje, pa i na taj način manje novca trošite na te stvari, pa, da tako kažem, zarađujete štedjeći. Ukoliko brendovi shvate da im donosite dovoljan profit, slijedi i novčana zarada, iako novac nije motiv zbog kojeg sam ja ušla u svijet bloga i blogera.
3.PORED MODNOG BLOGERA VASA KARIJERA JE VEZANA ZA KOJE JOŠ OBLASTI?
Ja sam zaista neko ko je spojio dva potpuno nespojiva posla. Pored modnog bloga, moja karijera je vezana za finansije i bankarstvo, ali i marketing. Diplomirani sam ekonomista i radim kao Nacelnik Direkcije za prvi nivo kontrole u Ministarstvu finansija Crne Gore. Međutim, moram da naglasim da je tendencija ka modi oduvijek postojala, obzirom da sam i na Ekonomskom fakultetu diplomirala sa tezom neuobičajenom za jednog ekonomistu: “Modni marketing sa praktičnim osvrtom na kompaniju Louis Vuitton”.
4.KAKO JE TO ZANIMANJE BLOGERA SHVAĆENO NA OVIM PROSTORIMA?
Pisanje blogova je svakako svjetski trend, koji polako dolazi i u naše krajeve. Tačno je da ima onih koji i dalje gaje predrasude i upućuju podrugljive komentare na račun blogerskog rada, ali to rade neafirmisani pojedinci. Što se kompanija tiče, mislim da one kao klijenti sve više vrednuju rad blogera i daju im na značaju, iako bi sve to moglo biti i na većem nivou. “Biti blogerka” za mene, ipak, ne predstavlja profesiju, već samo jednu lijeou zabavu i hobi u kojem istinski uživam, jer ga vodim na način i tempom koji meni odgovara.
5.ŠTA SAVETUJETE KAO MODNI IMPERATIV ?
Ono što ja, prvenstveno, savjetujem kao imperativ je da nosimo ono u čemu se osjećamo dobro i gradimo svoj prepoznatljivi stil, odnosno da budemo odvažni i jedinstveni. A ako govorimo o modnim trendovima za ovu godinu, izdvojila bih: logomaniju, “plastic fantastic” trend, zatim ukrašenu obuću, lavandu kao hit boju, torbice oko struka (tzv. “pederuše”) i statement nakit.
6.KOJI MODNI BLOGER U SVETU JE VAS UZOR I ZAŠTO?
U društvu me često pitaju da li imam nekog uzora, idola, muzu, koja mi služi kao stilska inspiracija. Rizikovaću da zvučim pretenciozno, ali kako kaže slavni dizajner Tom Ford, svoja muza sam: ja! Nikada u životu nijesam imala uzore, iz prostog razloga što bi to značilo da kopiram nekog, a poznato je da kopija ne može biti dobra kao original. Gotovo je nemoguće da budem prva u ovom našem modnom svijetu, obzirom da mnogo toga već postoji. Prema tome, važnije je iskoristiti prilike i uživati u ovome što radim, nego juriti nemoguće. Iz tog razloga, svakom stajlingu dajem lični pečat i trudim se biti prepoznatljiva. Svakako, ispratim ono što mi se dopada, a to je svakako rad Chiare Ferragni i Tamare Kalinić, kao i muškog blogera Mariana Di Vaia, jer se radi o osobama koje su izgradile kredibilitet i imperiju od posla kojim se bave, što je za jedan veliki respect.
7.ŠTA U MODI MOŽE BITI POGREŠNO A ŠTA NEPOGREŠIVO?
Mišljenja sam da u modi ništa ne može biti pogrešno ako se mi u tome osjećamo dobro, posebno što smatram da je sklonost ka eksperimentu i hrabrost u sprovođenju novih ideja jedna od temeljnih karakteristika za dalji razvoj mode. A nepogrešivo? Pa nepogrešivo je staviti bezvremenski stav prije prolaznog trenda. Prisjetiti se istinske klasike i priuštiti sebi onaj trenutak zadovoljstva kada garderobu popunjavamo komadima koji će trajati vječno, a modni svijet je tu za nas kako bi uvijek dodao ono neko malo rešenje, onaj mali pomak koji će pomoći da se klasični komadi iznova rađaju u novom svijetlu.
8.DAJTE NAM JEDAN MODNI SAVET ZA DAN A JEDAN ZA VEČE?
Kada govorimo o dnevnim kombinacijama, lagane ljetnje končane haljine ili haljine bez ramena su komadi koji mi pomažu u mnogim situacijama tokom vrelog ljeta. Ove haljine su, prvo, praktične, drugo, odlično naglašavaju siluetu, i treće, prikladne su plažu, ali i za dnevnu šetnju, naravno u zavisnosti od modela haljine. Jednom riječju: one su moj univerzalni spas za ljetnje dane! Za razliku od dnevne varijante, moj izbor za vrele ljetnje noći bi bile šarene koktel haljine damskog kroja koje svima nama najbolje pristaju, a prijatne su za nošenje. Odjeveni u neku od svojih omiljenih koktel haljina sa jakim printom, mamićete poglede.
9.ČIME STE OSVOJILI SAMI SEBE A CIME SVOJU OKOLINU ?
Sebe svakodnevno osvajam svojom osobenošću i samopouzdanjem, ali i konstantnim radom i ulaganjem “u sebe i na sebe”, što bi značilo da se dograđujem kako mentalno i duhovno, tako i fizički, kako bih napredovala i postala “najbolja verzija sebe”. Što se tiče drugih, najbolje bi bilo da oni o tome govore, jer je jako nezahvalno govoriti o sebi. Ono što mi drugi obično kažu je da sam ih osvojila harizmom, pozitivom i inteligencijom, ali i iskrenošću i normalnim shvatanjima i razmišljanjima.
10.RADNI DAN JEDNOG BLOGERA IZGLEDA KAKO A KAKO NACELNIKA ODELENJA U MINISTARSTVU FINANSIJA?
Radni dan jednog blogera je prilično naporan ali i veoma zanimljiv i kreativan. Počinje biranjem kombinacija za fotografisanje, zatim pripremom u vidu make upa i frizure, nakon čega slijedi samo fotografisanje. Međutim, i samo fotografisanje je kompleksan pojam i iziskuje odabir lokacije, određenu, da se tako izrazim, scenografiju i režiju, zatim poziranje, odabir fotografija i njihova obrada. Nakon svega toga, bloger kao pravi moderni novinar sklapa forografije sa tekstom i objavljuje post.
Radni dan Nacelnika Direkcije je jedanko naporan, ali svakako manje kreativan i podrazumijeva komunikaciju i sastanke i sa podređenima i sa nadređenima, pripremu različitih izvještaja, kontrolu dokumentacije ali i terenske posjete korisnicima EU sredstava. Kako se bavim EU fondovima, mogu da kažem da imam tu sreću da je posao i oblast u kojoj radim aktuelna i dinamična, pa ni poslovnih izazova ne manjka.
11.SPOJITI NESPOJIVO VAS ASOCIRA NA ŠTA?!
Pitanje koje mi često postavljaju, glasi: „Odakle ti hrabrost da nosiš ovo ili ono? Kako imaš hrabrosti da kombinujes smjele boje i nespojive uzorke?“ Ovakva pitanja su mi, uglavnom, smiješna. Šta je najgora stvar koja može da mi se desi ako spojim nespojivo? To je samo odjeća, a ja sam sigurna u to da ću, što god da obučem, izgledati odlično; hrabrost nema nikakve veze sa tim. Jednostavno, nosim ono u čemu se osjećam dobro i gradim svoj prepoznatljivi stil. Obožavam rozu boju. Volim šareno. Volim printove. Volim neobične komade. Volim spoj nespojivog. Volim da kršim sva modna i stilska pravila. Možda za deset godina budem totalno drugačija, a možda se ne promijenim uopšte. Ne želim da ličim ni na koga i nije mi prioritet da nosim ovaj ili onaj brend, ultimativni cilj je biti brend sam za sebe. Svako od nas je jedinstven i nema nikakve potrebe da ličimo jedni na druge, niti da se oblačimo za druge i zbog drugih. Moja parola je: „I don’t dress up for anyone but me.” Dakle, “spojiti nespojivo” me asocira na mene, ali i na moja dva omiljena brenda: Dolce & Gabbana i Versace.
Autor: Jelena Govedarica /ASinfo