Home / Sve vijesti / Magazin / Ljubav i Moda / Jedna reč otkriva da li ste srećni u vezi

Jedna reč otkriva da li ste srećni u vezi

Kada je par dugo u vezi, lako počne da govori o sebi u množini, pritom misleći na zajedništvo, umesto na sebe kao indvidualnu osobu.
I dok neke nervira kada neko neprestano govori “mi”, ispostavilo se da su parovi koji o sebi govore u množini (mi) umesto u jednini (ja), srećniji u vezi, nego oni koji to ne rade.
Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji su istraživali vezu između korišćenja zamenica u množini (mi, naš, naše) i zadovoljstva ljubavnom vezom.
Tim je predvodila psiholog Megan Robins, analizirajući 30 studija u kojima je učestvovalo više od 5.000 ljudi, od kojih je polovina bila u braku.
Istraživači su u obzir uzeli pet glavnih faktora: koliko dugo je par u vezi, njihovo ponašanje u vezi, mentalno zdravlje učesnika, fizičko zdravlje, koliko brinu o sebi svakodnevno.
Došli su do zaključka da govorenje u množini (dakle, mi) dobro deluje na učesnike u svim kategorijama, te da su osobe koje govore u množini zadovoljnije vezom na svim nivoima.
Međutim, pitanje ostaje da li su srećni parovi prirodno skloniji tome da govore u množini ili baš to što češće govore “mi” nego “ja” doprinosi njihovoj sreći.
“Verovatno je oboje”, kaže Robins. “Kada čujete sebe ili partnera da izgovara ove reči, shvatate da razmišljate o vama kao o zajednici, što vodi do zdravije veze”.