Home / Sve vijesti / Kultura / Jelena Žigon sahranjena uz “Kosovske božure”

Jelena Žigon sahranjena uz “Kosovske božure”

Rodbina, prijatelji, kolege i poštovaoci Jelene Jovanović Žigon okupili su se u Crkvi Svetog Nikole na novom groblju u Beogradu kako bi odali posljednju počast poznatoj glumici koja je u utorak uveče preminula poslije kraće bolesti u 86. godini.

Među okupljenima su bili Tihomir Arsić, Tihomir Stanić, Tanasije Uzunović, Milan Caci Mihailović, Aleksandar Dunić, Predrag Marković, Bratislav Petković, Rada Đuričin, Radoslav Zelenović, Vlasta Velisavljević, Mira Banjac.

Sa razglasa su se čuli stihovi “Lepe moje čarne oči” hora “Kosovski božuri” koji je Jelena osnovala prije 14 godina sa ćerkom Ivanom Žigon i Gavrilom Kujundžićem. Iz braka sa Stevom Žigonom Jelena je imala i sina Nikolu.

Poslije opela okupljenima se obratio otac Radomir koji je održao prigodan govor ispred crkve na Novom groblju.

zigon sahrana 2

Najveći dar koji čovjek može da dobije iz ruke božije jeste da se upokoji na Vaskrs i tokom cijele Vaskršnje nedelje – rekao je otac Radomir. On je istakao da je Jelena Žigon bila po majčinoj strani unuka čuvenog crnogorskog junaka, predsjednika Vlade i divizijskog generala Mitra Martinovića, rođaka kralja Nikole Prvog Petrovića.

Njena majka Vjera bila je u vrijeme Balkanskih ratova vaspitanica italijanske kraljice Jelene Savojske, ćerke kralja Nikole, pa je i Jelena iz tog izvora crpila veliku otmenost – rekao je između ostalog otac Radomir. On je istakao da je za vrijeme posljednjeg rata na našim teritorijama, Jelena uzela učešće vidajući rane ranjenicima u prvim borbenim redovima u Republici Srpskoj i tako pokazala veliki patriotizam i čovjekoljublje.

Jelena Žigon je snimila više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova među kojima se izdvajaju „Prvi građanin male varoši”, „Moja strana sveta”, „Jutro”, „Divlje seme”, „Sudar na paralelama”, „Kapetan Leši”. U Australiji je snimila filmove „Obećana žena” i „The picture show man”, a u seriji o Vinetuu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

zigon sahrana 3

Kod domaće publike najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji „Žikina dinastija” gdje je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

Dobitnica je nagrade „Zlatni prsten” za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006. godine.

(blic.rs, gloria.rs)

Izvor