Home / Sve vijesti / Ekonomija / Kina: Od 23. avgusta nove carine za SAD

Kina: Od 23. avgusta nove carine za SAD

PEKING, Kina uvodi dodatne tarife u visini od 25 posto na 16 milijardi dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, koje će se primjenjivati na raznovrsnu robu – od goriva, preko proizvoda od čelika i automobila do medicinske opreme, objavilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Tarife će biti aktivirane 23. avgusta istog dana kada i SAD planiraju da počnu naplaćivanje carine od 25 posto na novu količinu robe uvezene iz Kine u vrijednosti od 16 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Konačna kineska lista američkih proizvoda koji podležu carini se, međutim, razlikuje od nacrta iz juna, na kojem se nalazila i sirova nafta. Broj kategorija proizvoda, na koje će se primenjivati tarife, sada je porastao na 333 sa 114 iz juna, iako je ukupna vrijednost ostala ista.

Akcije SAD-a i prijetnja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa carinama na sve što stigne iz Kine, izazvale su ovakav odgovor Kine, koja je i ranije obećala da će uzvratiti jednakim tarifama na svaku akciju SAD-a.

Američka administracija je, naime, odlučila da primjeni carine na 279 od 284 proizvoda koji su na listu za carinjenje dodati u junu, a vrijednost im je oko 16 milijardi dolara godišnje.

Na toj listi robe nalaze se pretežno industrijski proizvodi kao što su parne turbine i gvozdeni nosači. Tanjug

Izvor