Home / Sve vijesti / Politika / Kina prestiže SAD, postaje najveći uvoznik na svetu do 2022.

Kina prestiže SAD, postaje najveći uvoznik na svetu do 2022.

PEKING – Prelazak na ekonomski model koji se više oslanja na domaću potrošnju mogao bi uticati na to da, kroz pet godina, Kina postane najveći svetski uvoznik, prema istraživanju investicione kompanije Čajna internešnel kapital korporejšen.

Kina je već dugi niz godina na prvom mestu kao najveći svetski potrošač sirovina, delova i opreme, ali kada je reč o robi široke potrošnje, ona još uvek dosta zaostaje za SAD-om, prenosi Raša tudej.

Kineski uvoz iz Azije, Afrike, Okeanije, Južne Amerike i Istočne Evrope već je nadmašio uvoz SAD-a, a ukoliko se ovaj trend zadrži, Kina će verovatno preteći najveću svetsku ekonomiju, prognoziraju ekonomisti.

Rast uvoza posledica je postepenog prelaska Kine sa izvozno orijentisane ekonomije na model koji se zasniva na potrošnji, navodi RT.

Analitičari, takođe, očekuju da će Kina uvoziti više robe široke potrošnje nego industrijske materijale, jer najnaseljenija država postaje najveće potrošačko tržište u svetu.

Kineski potrošači imaju i sve veći apetit za egzotičnim proizvodima, što podstiče ekspanziju uvoza, navodi se u istraživanju.

Tanjug
Ap photo